Свет

Кисинџер: Нови хладни рат између Кине и САД могао би да уништи цивилизацију

Кина и САД имају сличне финансијске ресурсе, за разлику од САД и СССР у првом Хладном рату, па су технологије за уништење застрашујуће, поготово услед напретка у развоју вештачке интелигенције., поручио је најпознатији амерички државни секретар
Кисинџер: Нови хладни рат између Кине и САД могао би да уништи цивилизацијуwww.globallookpress.com © Ting Shen/Xinhua

Други Хладни рат између Сједињених Америчких Држава и Кине могао би да буде опаснији од првог између Вашингтона и Москве, изјавио је некадашњи државни секретар САД Хенри Кисинџер.

Oн је истакао да су две земље способне да доминирају светом, Сједињене Државе и Кина, постале противници, као и да обема управљају некомпатибилни унутрашњи системи.

"Тај рат би могао да преокрене цивилизацију, чак и да је уништи", рекао је Кисинџер за "Ел Мундо".

Додао је да Кина и САД имају сличне финансијске ресурсе, за разлику од САД и СССР у првом Хладном рату, те да су технологије за уништење застрашујуће, поготово услед напретка у развоју вештачке интелигенције.

"Не мислим да је доминација светом концепт којем Кина тежи, али једноставно би могла да постане довољно јака, а ми то не желимо", рекао је Кисинџер.

Поред тога, како је навео, две суперсиле се понашају као да немају обавезу да спрече да дође до "катастрофалног судара".

Говорећи о рату у Украјини, најпознатији амерички државни секретар истакао је да ће на крају морати да се нађе место и за Украјину и за Русију, "уколико не желимо да Русија постане испостава Кине у Европи".

Он је навео да подржава јединство чланица НАТО-а када је реч о односу према рату, али је истакао да сада на ред долази питање - како ће се овај рат окончати.

image