Русија

Захарова упозорава: Украјинска деца избеглице служе за секс трафикинг у Европи

Портпаролка руског министартсва спољних послова указала је на катастрофалан положај деце која су избегла из Украјине, а која се често одузимају родитељима и то преко суда
Захарова упозорава: Украјинска деца избеглице служе за секс трафикинг у Европи© Tanjug/AP Photo/Gregory Bull

Наводна забринутост Запада због судбине деце коју је Русија евакуисала из ратне зоне изгледа лицемерно и цинично ако се погледају катастрофални проблеми хиљада малолетних Украјинаца у земљама Европске уније, објавиле ја портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на Телеграму.

"Услед катастрофалних проблема хиљада малолетних Украјинаца у земљама Европске уније, који се не решавају већ се само погоршавају сваког дана, наводна забринутост евроатлантиста за судбину деце коју је Русија евакуисала из ратне зоне изгледа лицемерно и цинично", додала је она.

Према њенима речима деца "која су се нашла у Европи након ‘евакуације’ из Украјине редовно суочавају са проблемима маргинализације у различитим сферама, па све до сексуалне експлоатације и 'секс трафикинга'.

Захарова је подсетила да су такве изјаве давали званичници ЕУ, а генерални директор Државне управе социјалне заштите становништва у Шведској Оливија Вигзел је морала да упозори све избеглице да је неопходно да се региструју у Националној агенцији за мигранте и истакла да је то потребно и деца да ураде како не би постала жртве експлоатације.

Указујући на интервјуу Жозефа Зимета за француски "Монд", који се жалио да не зна где да смести 100.000 Украјинаца у Француској, од којих највише 3.000 ради.

Осим тога, Захарова је обратила пажњу на ситуацију у Немачкој, која је "по званичним подацима примила више од милион Украјинаца", тамо омладинске службе активно узимају децу из породица избеглица, а родитељима преко суда одузимају права на децу.

"По правилу се овај орган уплиће у случај након дојаве породица у којима су живели Украјинци. Повод за одузимање детета може бити, на пример, ако је родитељ повисио глас на дете", закључила је портпаролка Министарства иностраних послова.

image