Свет

Трамп: Случај против мене је "мртав"

Главни сведок у случају против мене "преварио" је тужиоца, тврди бивши амерички председник
Трамп: Случај против мене је "мртав"© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Бивши председник САД Доналд Трамп рекао је да је Мајкл Коен, његов некадашњи адвокат и главни сведок у процесу који се против њега води, "преварио" окружног тужиоца са Менхетна.

Коену је адвокатска дозвола одузета 2018. године након што је признао да је починио више кривичних дела, укључујући пет случајева утаје пореза, лагање у финансијским институцијама, лагање пред Конгресом и кршење финансијских прописа током политичке кампање.

Поред тих раније познатих проблема са Коеновом кредибилитетом, прошле недеље је у јавност је испливало писмо из 2018. године у ком Коенов адвокат тврди да је Трампов некадашњи правни заступник платио 130.000 долара како би "ућуткао" глумицу филмова за одрасле Сторми Данијелс, као и да му Трамп тај новац није надокнадио.

Након недавног предизборног митинга у Тексасу, Трамп је новинарима рекао да "верује да се од његовог кривичног гоњења већ одустало, зато што немају никаквих доказа".

"То је лажан поступак. Они немају апсолутно ништа". рекао је он.

Он је сличне ставове поделио и на својој друштвеној мрежи Трут соушл (Truth Social), где је написао да је "лов на вештице окружног тужиоца на Менхетну мртав", као и да не постоје никакви докази против њега.

"Доказа против њиховог 'познатог' сведока, са друге стране, има много. Он је адвокат коме је лиценца већ одузета и осуђени преступника, сада је једино питање да ли ће га тужилац са Менхетна оптужити да лаже. Ја мислим да би требало!", додао је он.

Трамп је новинарима рекао и да није покушао да подстакне насиље својом недавном објавом да ми његово хапшењедовело до "потенцијалне смрти и уништења".

"Не, ја не волим насиље и нисам за насиље, али многи људи су узнемирени", рекао је он.

Бивши председник САД недавно је наговестио да би га канцеларија тужиоца Менхетна ускоро могла ухапсити пошто је званично позван да сведочи пред великом поротом која истражује правни случај који је против њега покренут.

Случај се бави тврдњама да је Трамп наводно платио 130.000 долара порно звезди Сторми Данијелс преко свог тадашњег адвоката Мајкла Коена током последње фазе своје председничке кампање 2016. године, како Данијелс не би у јавност изнела детаље о наводној афери коју је имала са Трампом.

Током недавног митинга у Тексасу, Трамп је својим присталицама поручио да су наредни председнички избори "завршна битка", додавши да његови непријатељи очајнички покушавају да га зауставе на путу ка Белој кући, али да им то не успева.

"Наши противници су учинили све што су могли да нам сломе дух и да сломе нашу вољу, али нису успели. Само су нас ојачали. А 2024. је последња битка, и то велика. Вратите ме Белу кућу и њихова владавина ће бити готова, а Америка ће поново бити слободна држава", рекао је Трамп својим присталицама у Вејку, у Тексасу.

image