Спорт

Аустралијанац иде против своје владе и открива: Руси и Белоруси ће учествовати на Играма у Паризу!

Председник Олимпијског комитета Аустралије (АОК) открио да ће Руси и Белоруси учествовати на предстојећим Играма у Паризу
Аустралијанац иде против своје владе и открива: Руси и Белоруси ће учествовати на Играма у Паризу!Getty © Mark Metcalfe / Stringer

Мат Керол, први човек аустралијског олимпизма, током обраћања медијима саопштио да је план Међународног олимпијског комитета (МОК) да дозволи Русима и Белорусима учешће као неутралним спортистима.

Он је додао да ће, упркос инсистирању Федералне владе Аустралије, остати при ставу и подржавати одлуку МОК.

Подсетимо, Аустралија је једна од 34 земље које су покренуле иницијативу и позвале Међународни олимпијски комитет да спортистима из Русије и Белорусије забрани наступ на својим такмичењима.

"Став Аустралијског олимпијског комитета је исти као и став МОК-а", истакао је Керол.

"Ми, као и сви, мрзимо рат у Украјини... У исто време, спорт служи да уједињује. Нису спортисти започели рат, нису спортисти ти који изазивају тугу и трагедију, тако да постоји прилика да се свет зближи, а не да се још више раздвоји."

Такође, навео је да и да неће бити проблема за такмичење које ће Аустралијанци организовати за неколико година.

"Руски и белоруски спортисти ће се такмичити и на Олимпијским играма 2032. године у Бризбејну, без обзира на отпор федералне владе", потврдио је Керол.

Као пример узео је бојкот Олимпијских игара у Москви, као део низа акција које су покренуле Сједињене Државе у знак протеста против совјетске инвазије на Авганистан.

"Присетите се бојкота многих земаља из 1980. године. Премијер Аустралије је много година касније истакао да је држава направила велику грешку. Када се рат заврши – а завршиће се – многе земље ће поново сарађивати са Русијом", закључио је председник Аустралијског олимпијског комитета.

image