Србија и Балкан

Шефица дипломатије "Косова": Нисам оптимиста, Србија одбија да потпише сваки документ из Брисела

"Србија није била спремна за договор у Бриселу ни 27. фебруара ни 18. марта, тако да нисам оптимиста и не очекујем промене", рекла је министарка спољних послова тзв. Косова Доника Гервала оцењујући да српско руководство и српски народ нису заинтересовани за улазак Србије у ЕУ
Шефица дипломатије "Косова": Нисам оптимиста, Србија одбија да потпише сваки документ из Бриселаwww.globallookpress.com © IMAGO/Janine Schmitz/photothek.d

Министарка спољних послова тзв. Косова Доника Гервала изјавила је да је у процесу нормализације односа "Косову" потребно да Србија буде озбиљна, а не да "одбија да потпише сваки бриселски документ". 

Она је за португалски "Диаро де нотицијас" изјавила да нормализација односа подразумева "нормално понашање страна" и "поштовање суседа", а не претњу ратом, преноси приштинска "Коха".

Досад су у преговарачком процесу виђене две различите Србије, открива приштинска званичница.

"Толико је тешко са Србијом. Они седе за преговарачким столом и обећавају, а онда се, када та обећања треба да спроведу, појављује сасвим друга Србија. Овога пута Србија ништа није ни потписала, тако да нисам оптимиста и не очекујем промене у наредним недељама или месецима", рекла је она.

Гервала истиче да Србија није била спремна за договор у Бриселу ни 27. фебруара ни 18. марта, а према њеним речима, Европска унија као посредник у дијалогу то није критиковала.

"Србија наставља стару игру: Шаље одређене поруке, а одбија када дође време за потписивање", рекла је она и додала да је "жалосно што ЕУ омогућава ту ситуацију".

Министарка спољних послова је навела да устав тзв. Косова, као производ европске политике, гарантује широка права мањинама, пре свега Србима.

"Ово српско руководство уопште није заинтересовано да Србију води у ЕУ. То говоре сваки дан. Ако погледамо анкете, видимо да ни народ у Србији, већина, није за чланство Србије у ЕУ. То значи да све наше земље које напредују, на пример Косово напредује у питањима владавине права по европским стандардима, морају да сачекају да се Србија одвоји од интереса Русије и крене путем испуњавања услова за улазак у ЕУ. Верујем да ЕУ није баш искрена у својој понуди Западном Балкану за интеграцију и то је део проблема. Ако је понуда искрена, онда ће се напори региона сматрати довољним", рекла је она.

Што се тиче међународне дипломатије, Гервала је рекла да тзв. Косово треба да државама које нису признале самопроглашену независност Косова или имају дилеме разјасни "неспоразуме о томе шта је Косово и како је постало независна земља".

"Република Косово не иде никуда, то је реалност, а ми вредно и напорно радимо на изградњи демократске, праведне и просперитетне државе како бисмо заједно са Албанијом у будућности могли да се придружимо Европској унији", рекла је она за португалски лист.

image