Свет

Борељ: Ратови које је покренуо Запад су трагичне грешке

У државама погођеним колонијализмом јавно мњење је подложно руској пропаганди, а многе земље су осетљивије на последице рата него на његове узроке, пожалио се шеф европске дипломатије
Борељ: Ратови које је покренуо Запад су трагичне грешке© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ назвао је "грешкама" ратове које је Запад последњих деценија покренуо у свету, а такође се пожалио да је у државама погођеним колонијализмом јавно мњење подложно руској пропаганди.

У својој новој књизи под називом "Година у којој се рат вратио у Европу", посвећеној спољној политици Европске уније 2022. године, Борељ, међутим, није именовао починиоце оваквих трагичних "грешака", нити је анализирао разлоге који ове земље подстичу да данас више верују Русији него Западу.

"У многим земљама обележеним колонијализмом, као и грешкама које су уследиле, као што је рат у Ираку, јавно мњење је често подложно лажима руске пропаганде и њеним масовним кампањама за манипулацију информацијама, посебно у вези са наводним утицајем наших санкција на испоруке енергената и хране у земље Југа", написао је Борељ.

Он се такође пожалио да су многе земље "осетљивије на последице рата (прехрамбену и енергетску кризу) него на његове узроке".

"Конкретно, чини се да многе од њих нису вољне да предузму активне кораке како би приморале Русију да прекине агресију", оценио је он.

Истовремено, шеф европске дипломатије признаје да Европа "понекад демонстрира евроцентричност", због чега добија оптужбе међународних партнера да користи двоструке стандарде када се фокусира на украјински сукоб и не обраћа довољно пажње на друге сукобе у свету.

"Рат у Украјини показује да треба више слушати оно што се зове 'глобални југ', да покажемо више емпатије према овим земљама, да комуницирамо са њима са више поштовања, да јачамо везе са нашим јужним суседима", додаје Борељ и наглашава да од тога зависи будућност ЕУ и њене улоге у свету.

Борељ је такође изразио наду да ће 2023. година показати да се "праведни мир" у Украјини може постићи, а такође и "обележити успех Украјине у победи над Русијом".

"Током 2022. године уложени су напори да се ЕУ учини правим геополитичким играчем. Ови напори ће се наставити и 2023. године у нади да ће ова година обележити успех Украјине у победи над… (Русијом) и да се може постићи праведан мир", навео је он.

Високи представник ЕУ за спољну политику је такође поновио традиционално обећање ЕУ да ће наставити да подржава Украјину колико год буде потребно. Истовремено, Борељ је изразио забринутост што "партнери из ЕУ изражавају бојазан" да се због ситуације у "Украјини ризикује да се удаље од других светских проблема".

"Морамо бити пажљивији према тим бојазнима и гарантовати да ћемо наставити да се потпуно посвећујемо глобалним питањима", закључио је Борељ.

Раније је током обраћања Федералној скупштини председник Русије Владимир Путин изјавио да је, према оценама америчких стручњака, као резултат ратова које су САД покренуле после 2001. године погинуло скоро 900 хиљада људи, док су више од 38 милиона људи постали избеглице.

image