Свет

Немирна Европа: Штрајкови од Француске до Словеније, незадовољни грађани на улицама

Док се у Француској очекује наставак протеста због пензионе реформе, државни службеници у Великој Британији најављују свеопшти штрајк због повећаних трошкова живота и поручују "да неће одустати"
Немирна Европа: Штрајкови од Француске до Словеније, незадовољни грађани на улицама© TANJUG/AP Photo/Aurelien Morissard

Француску данас очекује десети круг великих штрајкова и уличних маршева широм земље због реформе пензионог система којом се старосна граница за одлазак у пензију помера са 62 на 64 године.

Министар унутрашњих послова Жерал Дарманен упозорио је да постоји "веома озбиљан ризик" од новог насиља у престоници и шире, преноси "Фигаро".

Око 13.000 полицајаца биће ангажовано широм земље, од чега 5.500 у Паризу, где се очекује између 70.000 до 100.000 демонстраната, док обавештајне службе предвиђају између 650.000 до 900.000 демонстраната широм земље. 

Према речима Дарманена, екстремистичке организације крајње левице, од којих, како је навео, неке долазе из иностранства, "желе да запале Француску".

Полиција је саветовала власницима продавница у Паризу које се налазе у делу града где се одржава протестни скуп да данас затворе радње.

Као и током ранијих обустава рада од средине јануара, возови и летови ће бити прекинути, а неке школе ће бити затворене, док се стални штрајкови настављају у енергетском сектору.

У понедељак је најмање шест од седам рафинерија у Француској било затворено или функционисало смањеним капацитетом, а терминали за течни природни гас (ЛНГ) били су блокирани.

Влада Емануела Макрона искористила је члан 49.3 Устава и усвојила реформу без гласања у парламенту, али грађани нису одустали од својих захтева.

На протестима у четвртак дошло је до најнасилнијих сукоба са полицијом до сада, а председник синдиката ЦФДТ Лоран Берже предложио је да француски председник паузира доношење закона на шест месеци да би се тражио могући компромис.

Француска премијерка Елизабет Борн планира да се састане са опозиционим лидерима и синдикатима да би се пронашло решење за окончање вишенедељних протеста, саопштено је из њене канцеларије.

У међувремену, свакодневно се окупља мањи број грађана како би показао незадовољство због владине политике, па су тако у понедељак блокирали музеј Лувр у Паризу, изазвавши бес туриста и посетилаца музеја. 

Влада која "одбија да слуша"

Више од 100.000 британских државних и јавних службеника придружиће се још једном свеопштем штрајку 28. априла, захтевајући од владе веће плате и пензије као и већу сигурност посла, саопштио је Синдикат јавних и комерцијалних служби (ПЦС), преноси Би-Би-Си.

Синдикат је саопштио да су његови чланови гласали да се повећа притисак на владу и да се "не одустаје".

"Знамо да су штрајкови већ изазвали озбиљне поремећаје. Нове обуставе рада и још један дан штрајка широм земље појачаће притисак на владу која одбија да слуша", изјавио је генерални секретар ПЦС.

Влада је раније саопштила да захтеви синдиката коштају "неприуштивих 2,7 милијарди евра".

Хиљаде државних службеника, укључујући железничаре, лекаре и наставнике, организовали су серију штрајкова, тражећи повећање плата, како би се изборили са кризом трошкова живота.

Жртвовани за еколошке експерименте

Хиљаде пољопривредника широм Словеније изашло је у петак на улице на тракторима, протестујући због зелене агенде ЕУ.

Око 5.000 словеначких пољопривредника побунило се због ограничења везаних за употребу пестицида, преноси "Еурактив".

Они су љути и због законске заштите за вукове и мрке медведе, који нападају стоку, као и због других мера заштите животне средине. 

Демонстранти су изнели захтев да влада у року од десет дана реагује како би обуздала многе од ових мера, упозоравајући да ће, у супротном, интензивирати протесте.

Председник Синдиката словеначких пољопривредника Антон Медвед је рекао да су словеначки пољопривредници "жртвовани за еколошке експерименте активиста и државних службеника".

Демонстрације широм Словеније најновије су у низу сличних протеста који су се одржавали широм Европе (Немачка, Холандија, Белгија) углавном као одговор на рестриктивну еколошку политику коју спроводи ЕУ.

image