Свет

Белгијска обавештајна служба надзире кинеску компанију "Хуавеј"

Иако представља мало тржиште, Белгија се сматра стратешки важном за западне савезнике због присуства институција ЕУ и седишта Северноатлантске војне алијансе
Белгијска обавештајна служба надзире кинеску компанију "Хуавеј"www.globallookpress.com © Cfoto

Белгијска обавештајна служба испитује операције технолошког гиганта "Хуавеј", а страх од кинеске шпијунаже расте у седишту ЕУ и НАТО-а у Бриселу, тврди се у поверљивим документима у које је "Политико" имао увид.

Последњих месеци белгијска служба државне безбедности (ВССЕ) затражила је да разговара са бившим запосленима ове компаније у Бриселу. Сакупљање обавештајних података део је активности безбедносних званичника, који покушавају да испитају да ли Кина користи "недржавне актере", укључујући и лобисте у канцеларији "Хуавеја" у Бриселу, да промовише интересе кинеске државе и Комунистичке партије Кине у Европи, саопштио је "Политику" извор који је инсистирао на анонимности.

До испитивања активности "Хуавеја" у ЕУ долази у тренутку када западне безбедносне агенције звоне на узбуну због компанија повезаних са Кином.

Британским, холандским, белгијским, чешким и нордијским званичницима, као и функционерима ЕУ, забрањено је да користе апликацију ТикТок зато што су званичници Уније убеђени да кинески закони приморавају кинеске технолошке фирме да им омогуће увид у поверљиве податке.

Све већи је и број доказа о утицају страних држава на доношење одлука у ЕУ. Овај феномен је, како се тврди, разоткривен после недавне афере "Катаргејт", где је Доха оптужена да је покушала да подмити званичнике ЕУ. Белгијска служба безбедности треба да надгледа операције "страних актера око институција ЕУ". У белгијској Служби државне безбедности одбили су да коментаришу прикупљање обавештајних података.

Белгијски обавештајци покушавају да утврде да ли постоје директне везе кинеске државе и бриселске канцеларије "Хуавеја", навели су ови извори, додајући да су од посебног интереса представници компаније који су раније били на високим функцијама у бриселским институцијама, са приступом мрежи података у ЕУ.

У центру западне забринутости око "Хуавеја", чије је седиште у кинеском граду Шенжену, лежи сумња да кинеска влада може да инструментализује фирму како би добила приступ подацима у западним земљама.

"Хуавеј" је комерцијална компанија

Канцеларије "Хуавеја" за лобирање у ЕУ, од којих се једна налази између Европског парламента и зграда Европске комисије и Савета Европе, а друга у близини америчке амбасаде, представљале су током протекле деценије главну снагу за лобирање у ЕУ, пише "Политико".

Ова компанија, наводи се у документима, спада међу 30 највећих компанија које највише троше на лобирање у Бриселу, са декларисаном потрошњом од 2,25 милиона евра годишње. Године 2018, на самом почетку геополитичке олује која је задесила ову компанију, "Хуавеј" се убрајао међу првих 10 лобиста у Бриселу.

Кинески телекомуникациони гигант је прошле године почео да смањује своје присуство у ЕУ, известио је "Политико" у новембру. Део тог потреса било је и отпуштање неких западних стратега компаније, који су радили на повлачењу забрана и блокаде њене опреме.

"Хуавеј" стално наглашава да је независан од кинеске државе:

"Хуавеј је комерцијална компанија", рекао је портпарол фирме. На питање да ли је компанија проверавала да ли међу запосленима има чланова Комунистичке партије, портпарол је одговорио: "Ми се не мешамо у политичка или верска уверења запослених. Једнако третирамо све запослене, без обзира на расу, пол, друштвени статус, инвалидитет, веру или било шта друго."

Кључна забринутост западних безбедносних служби је да "Хуавеј", као компанија са седиштем у Кини, подлеже кинеском закону о националној обавештајној служби из 2017. године, који захтева од компанија да сарађују у обавештајним операцијама.

Упитан како компанија поступа са правним захтевима кинеске владе, портпарол се осврнуо на интернет страницу компаније, на којој пише: "'Хуавеи' никада није добио такав захтев. Категорички бисмо одбили да се повинујемо уколико бисмо добили такав захтев. 'Хуавеи' је независна компанија, која пружа услуге својим клијентима. Никада не бисмо нашкодили било којој земљи, организацији, или појединцу, посебно када је у питању сајбер безбедност и заштита приватности корисника."

Поглед из ЕУ

Савет за националну безбедност Белгије је 2020. године увео је ограничења за "Хуавеј" у неким критичним деловима 5Г мрежа.

Иако представља мало тржиште, Белгија се сматра стратешки важном за западне савезнике због присуства институција ЕУ и седишта Северноатлантске алијансе.

Интерес белгијске Службе државне безбедности за "Хуавеј" прати све веће интересовање за кинеске операције у центру ЕУ. Белгијска служба је 2022. објавила обавештајни извештај у коме износи своје налазе о операцијама кинеских лобиста. У њему ВССЕ оптужује кинеску државу због деловања у "сивој зони између лобирања, мешања, политичког утицаја, шпијунаже, економске уцене и кампања дезинформација."

Кинеска амбасада у Белгији саопштила је да су обавештајне службе "клеветале легитимно и законито пословање кинеских компанија у Белгији, озбиљно угрожавајући њихову репутацију и наносећи потенцијалну штету њиховом нормалном раду."

Међутим, на удару ВССЕ није само Кина. "Неоправдано мешање које врше друге силе такође представља аларм за ВССЕ", наводи белгијска обавештајна служба у свом извештају.

image