Србија и Балкан

Петковић: Протести на КиМ доказ да је Србија сачувала своје интересе

Гостујући на ТВ Хепи, директор Канцеларије за КиМ додао је и да се над српским народом од доласка Аљбина Куртија на власт спроводи институционализовано насиље, односно да идеологија протеривања Срба и даље живи
Петковић: Протести на КиМ доказ да је Србија сачувала своје интересе© Amir Hamzagic/ATAImages

Протести који се последњих дана дешавају на Косову и Метохији против премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и договора у Охриду су доказ колико се Србија борила и изборила да сачува виталне интересе Србије, оценио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Узаврела политичка ситуација на КиМ је најбољи показатељ колико смо се борили и изборили да сачувамо виталне интересе и у Охриду и претходно на разговору у Бриселу. Ово што се последњих дана дешава на Косову показује да се врши притисак на албанску страну на Косову да спроведе оно што је годинама одбијала", рекао је Петковић на ТВ Хепи.

Додао је и да "када видите да демонстранти скидају тзв. косовску заставу и каче белу заставу као знак пораза, то јасно показује да не могу да се помире са чињеницом да ће се на крају формирати Заједница српских општина".

Према његовим речима, све је то јасан показатељ и знак да су Београд и српски народ на добром путу када је реч о нашем односу према КиМ и ономе шта се ради да би се сачувао српски народ у покрајини.

Будући да је био учесник и сведок разговора између Београда и Приштине, описао је како су изгледали разговори у Охриду: "Трајали су више од 12 сати, седите сатима под притиском, 12 пута у току дана се мења садржај анекса који треба да се усвоји, онда се дође и до момента да нема договора па вас Европска унија враћа, јер не жели да изађе из виле у Охриду без договора."

Додао је да је српска страна водила рачуна и да на језичком нивоу оно што се прихвата и не прихвата буде постављено тако да сутра не значи одговорност, а поготово не правну одговорност Србије.

"Србија је међународно призната држава, а 'Косово' није и Александар Вучић неће са таквим 'Косовом' потписивати било какав споразум. Ми ни де јуре ни де факто нећемо признати 'Косово' нити ћемо се сагласити са његовим уласком у Уједињена нације", истакао је Петковић.

Свакодневно насиље над Србима на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ додао је и да се над Србима од доласка Аљбина Куртија на власт спроводи институционализовано насиље, као и да је било чак 306 напада на Србе и њихову имовину.

"Хапсе се Срби низашта, док се човек који је пуцао на децу на Бадњи дан Азем Куртај пушта у кућни притвор, а Иван Теодосијевић се хапси и смешта у затвор на годину дана због тога што је говорио истину о Рачку", навео је Петковић.

Рекао је да Приштина спроводи противправну експропријацију и покушава да испровоцира Србе не би ли реаговали, јер Курти на жели да испуни ништа од потписаних споразума.

"Зато говоримо нашем народу да остане миран, да не наседа на провокације и да покушамо да на миран начин решимо проблеме. Тако су Срби напуштањем институција желели да укажу на све те проблеме и да кажу да не желе више да трпе терор Аљбина Куртија јер то не траје један дан већ месецима", нагласио је Петковић.

Додао је да таквих инцидената има сваког дана, да се реагује на сваки од њих, упозорава међународна заједницу и тражи да се починиоци казне, али тога нема.

"Нико не реагује као да је то дозвољено и добродошло. Србе треба протерати, јер та идеологија која је врхунац имала у 17. марту 2004. и даље живи", оценио је Петковић.

Говорећи о предстојећим изборима на северу КиМ, Петковић је рекао да су Срби на Косову и Метохији 5. новембра напустили све институције и јасно рекли да ће се вратити када се формира ЗСО.

"Они су тада пробудили међународну заједницу која је била успавана о питању ЗСО. Срби су чекали 10 година да се формира ЗСО зато што је она оквир за њихов опстанак на КиМ, јер је то једини механизам који обезбеђује индивидуална и колективна права за српски народ на КиМ", закључио је Петковић.

image