Србија и Балкан

Вучић са Сакеларопулу у Београду: Став Грчке о "Косову" непромењен

Председник Србије истакао је да напредак земље на европском путу не зависи само од Београда
Вучић са Сакеларопулу у Београду: Став Грчке о "Косову" непромењен© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић је истакао да су Србија и Грчка потврдили приврженост и подршку Повељи УН, да је захвалан Атини на јасној и недвосмисленој подршци Србији и додао да Београд подржава територијални интегритет Грчке, како на копну, тако и на мору. Како је рекао, то је политика која се неће мењати.

"За нас је јако важно поштовање међународног јавног права. Морамо да сачувамо мир и стабилност у региону. Захвалио сам се на подршци нашем територијалном интегритету, као и на подршци Србији на европском путу", рекао је Вучић.

Србија и Грчка, како је нагласио, имају више од традиционалних пријатељских, сестринских и братских односа.

Вучић: Напредак на ЕУ путу не зависи само од Србије

Председник Србије указао је да је Београд свестан да напредак на европском путу не зависи само од нас.

"Када сам рекао да не зависи само од нас, зависи од политичких односа у самој ЕУ. Не заборавите да је Србија била безброј пута оптуживана да ћемо да нападнемо једне, друге...И никоме није пало на памет да каже извини. Република Србија је 50 посто економије Западног Балкана. И то ће бити још више", оценио је Вучић.

Он је поновио да ће "Србија да имплементира оно што смо рекли" и истакао да је циљ Србије "да убрзамо европски пут", али и економски и демократски напредак.

"Јасно сам рекао шта Србија хоће да уради, а шта неће да уради. Ништа не кријемо и ништа нисмо лагали", нагласио је Вучић.

Он је себе описао као некога ко "није је претерани оптимиста" и додао да се веома плаши ситуације у свету.

Вучић је истакао да је он "мали лидер мале земље" и да се плаши данашње ситуације у свету, коју је Ноам Чомски дефинисао као ону у којој ни са ким рационално не може разговарати.

Председник Србије је оценио да ће консеквенце бити много коре него данас, али да ће домаће руководство водити државу "ка сигурној луци".

Вучић: У свету све више неукротиве политичке страсти

Вучић је оценио да је то што се дешава у Француској "помало чудно".

"Да ли неко стварно мисли да је подизање стросне границе за услов за пензију до 64 године разлог за онолике протесте? Немачка има до 67 година. Ја сма био тај који је спроводио реформе и подигао на 65 година у Србији. Имали смо демонстрације, али не такве. Мислите да је то само политика? Не, нешто се друго ту дешава", оценио је Вучић.

Према његовим речима, у свету и Европи је све мање тога што је постављено "на рационалним основама", а све је више "неукротиве политичке страсти".

"Све је мање тога да било ко жели било кога да чује и саслуша, а све више долазимо до једног новог политичког термина или синтагме, коју бих назвао - неукротива политичка страст, која нема везе са чињеницама, реалношћу и рационалним приступом. Довољно је да причате било шта у данашњој ери социјалних мрежа, да добијете страст и емоцију дела популације на своју страну и можете да радите шта хоћете са несагледивим последицама", рекао је Вучић.

Додао је да није његово да брани председника Француске Емануела Макрона, али је нагласио да је он урадио што и многи други тиме што је подигао старосну границу за одлазак у пензију за две године, док је у Србији та граница за мушкарце подигнута за три, а за жене за пет година.

Нагласио је да се све мање користи рационалан приступ решавању проблема, а све више емоције.

"То све доноси рат. Доноси нервозу, доноси много већи дефицит и у једној изванредној Белгији, повећање ПДВ на храну у Белгији са шест на девет одсто и много других ствари које се дешавају из дана у дан и које све мање утичу на рацио, а све више на емоцију људи и зато долази до непредвидивих ситуација које имају несагледиве и дугорочне последице", казао је српски председник.

Сакеларопулу: Став Грчке о "Косову" непромењен

Председница Грчке признала је да притисци на Атину да призна "Косово" постоје, али да је њен став непромењен.

"Моја земља увек је имала мишљење да Србија припада европској породици. Ми подржавамо дијалог који има за циљ нормализацију односа. Ми подржавамо недавне разговоре. Наш циљ је јачање економске позиције Србије. Наш став везан за 'Косово' остаје непромењен", рекла је она.

Сакеларопулу је такође рекла да европска перспектива Западног Балкана представља стратешки приоритет Грчке, и нагласила да Атина сматра Западни Балкан делом Европе.

Она је истакла да Грчка подржава недавне разговоре Београда и Приштине у Охриду и "примене плана имплементације и унапређење" положаја Србије у Европи.

Грчка би да постане енергетско чвориште

Грчка председница је истакла да њена земља жели да постане "енергетско чвориште."

"Сматрам да је ова зима прилично добро прошла, али не знамо до када ће трајати овај рат. Морамо бити спремни. Желим да верујем да ће логика и прагматичност победити", казала је Сакеларопулу.

Вучић је рекао да у овом тренутку Србија има 520 милиона кубних метара резерви гаса.

"Ми ћемо обезбедити преко 700 милиона резерве, спремићемо се за зиму. Хоће ли то бити довољно, никада нисте сигурни. Од септембра ћемо имати Костолац", истакао је Вучић.

Изложба Хиландарске ризнице

"У складу са великом ризницом коју имамо у Хиландару, предложио сам Сакеларопулу, да део ризнице Хиландара покажемо јавности. Да прво изложба буде у Београду, па у Грчкој", казао је Вучић.

Још већа размена Србије и Грчке

Вучић је говорио о размени две земље, истичући да се нада да ће она бити још већа.

Председник је рекао да се говорило о инфраструктурном повезивању Србије и Грчке, као и енергетском питању.

"Да немамо проблеме које имамо са Приштином и сукоба у Украјини, ми бисмо имали инвестициони рејтинг", поручио  је председник.

Свечани дочек грчке председнице

Председник Србије Александар Вучић угостио је данас председницу Грчке Катерину Сакеларопулу, која борави у званичној посети Србији до 29. марта.

После церемоније свечаног дочека уследио је састанак председника Вучића и председнице Грчке, а затим и пленарни састанак две делегације.

У делегацији Србије су министри спољних послова Ивица Дачић и европских интеграција Тања Мишчевић.

Председницу Грчке јуче је на београдском аеродрому дочекала премијерка Ана Брнабић.

image