Свет

Би-Би-Си: Америчка полиција милион пута користила проблематични софтвер за препознавање лица

Америчка полиција милион пута користила је "Клирвјуов" софтвер за препознавање лица, тврди директор компаније
Би-Би-Си: Америчка полиција милион пута користила проблематични софтвер за препознавање лицаGetty © Joe Raedle / Staff

Компанија "Клирвју" која је произвела софтвер за препознавање лица извела је готово милион претрага за америчку полицију, каже директор Хоан Тон-Тат. Та иста компанија више пута је кажњавана због кршења приватности.

У разговору за Би-Би-Си, Тон-Тат је открио узнемирујући податак - "Клирвју" сада има 30 милијарди фотографија преузетих са платформи као што је "Фејсбук", снимљених без дозволе корисника. Због оваквог кршења приватности, компанија је више пута кажњавана милионима долара у Европи и Аустралији.

Критичари тврде да полицијска употреба "Клирвјуа" све претвара у "дежурне кривце".

"Кад год имају фотографију осумњиченог, упоредиће је са вашим лицем", каже Метју Гуаргиља из фондације "Електроник фронтир". "То је превише нападно."

Америчка полиција можда није потврдила узнемирујућу бројку од милион претрага преко "Клирвјуа", али је полиција Мајамија за Би-Би-Си навела да тај софтвер користи за сваку врсту злочина.

"Клирвјуов" систем омогућава полицији да аплоудује фотографију лица и пронађе подударања у бази података са милијардама слика које је софтвер прикупио. Сматра се једним од најмоћнијих и најпрецизнијих система за препознавање лица на свету.

Компанији је забрањено да продаје своје услуге већини америчких фирми, након што их је Америчка унија за грађанске слободе (АЦЛУ) извела пред суд у Илиноису због кршења закона о приватности.

Али постоји изузеће за полицију, а Тон-Тат каже да његов софтвер користе стотине полицијских снага широм САД.

Полиција у САД рутински не открива да ли користи софтвер, а забрањен је у неколико америчких градова укључујући Портленд, Сан Франциско и Сијетл.

Иако се верује да полиција софтвер користи само за озбиљне, или насилне злочине, полиција Мајамија је признала да је користила софтвер за сваку врсту злочина, од убистава до крађе у радњи.

Помоћник шефа полиције Армандо Агилар рекао је да је његов тим користио систем око 450 пута годишње и да им је помогао у решавању неколико убистава.

Међутим, критичари кажу да не постоји закон који би контролисао полицијску употребу софтвера за препознавање листа.

Агилар каже да полиција у Мајамију препознавање лица третира као дојаву. "Не хапсимо зато што нам то каже алгоритам", каже он. "То име или стављамо у фотографску линију за препознавање или идемо на решавање случаја традиционалним средствима."

Постоји неколико документованих случајева замене идентитета након коришћења софтвера, али недостатак података и транспарентности око полицијске употребе значи да је права бројка вероватно много већа, наводи Би-Би-Си.

Тон-Тат каже да није упознат ни са једним случајем да је његов "Клирвју" заменио нечији идентитет и наводи да је, у случају погрешних хапшења након коришћења његове технологије, полиција "лоше радила" свој посао.

Из "Клирвјуа" тврде да је њихов софтвер скоро 100 посто прецизан, а борци за грађанска права желе да полицијске снаге које користе "Клирвју" отворено кажу када га користе - и да се његова тачност отворено тестира на суду. И да то тестирање спроведу независни стручњаци.

"Клирвју" је приватна компанија која прави "отиске лица" људи на основу њихових фотографија на мрежи без њиховог пристанка", каже Гуарагиља. "То је велики проблем за грађанске слободе и грађанска права и апсолутно га треба забранити."

image