Русија

Званично реаговање Захарове на одлуку СБ УН: Разочарани смо, али нећемо одустати

Због неспремности Запада да било кога укључи у истрагу, под изговором заштите националне безбедности, пропуштена је шанса да се пошаље јасан сигнал о недопустивости оваквих напада у будућности, поручила је портпаролка руског МСП
Званично реаговање Захарове на одлуку СБ УН: Разочарани смо, али нећемо одустатиwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Русија је разочарана резултатима гласања у Савету безбедности УН о истрази терористичких напада на Северни ток и тражиће да се починиоци идентификују и приведу правди, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"У западним престоницама се једноставно плаше непристрасног утврђивања истине. Разочарани смо резултатима гласања. Наш пројекат, који је уважио забринутост свих партнера, имао је за циљ да се спроведе објективна и свеобухватна истрага, како би се правди привели одговорни за невиђену саботажу цивилне инфраструктуре са тешким еколошким и економским последицама", наводи се на сајту руског Министарства спољних послова.

Она је нагласила да је због неспремности Запада да било кога укључи у истрагу, под изговором заштите националне безбедности, пропуштена шанса да се пошаље "јасан сигнал о недопустивости оваквих напада у будућности, због чега је светска енергетска инфраструктура сада угрожена".

Руска званичница је навела да је приметила позив данских власти оператеру Северног тока, "Норд стрим 2 АГ", да учествује у извлачењу предмета који је пронађен у близини гасовода. Према њеним речима, Копенхаген можда не би предузео такав корак да није било активног деловања руске дипломатије на привлачењу пажње међународне заједнице на то питање.

"Стање ствари, када се чак и минимална транспарентност постиже само скретањем повећане пажње Савета безбедности на релевантне активности на националном нивоу, потврђује да не постоји алтернатива независној међународној истрази о околностима саботаже. Русија ће наставити да тражи да се предузму све неопходне мере да се починиоци идентификују и приведу правди", закључила је Захарова.

image