Србија и Балкан

Жиофре разговарао са Вучићем, па са Ђиласом: Србија посвећена европском путу

Вучић је изразио наду да ће земље чланице ЕУ до краја године дати "зелено светло" за отварање кластера 3
Жиофре разговарао са Вучићем, па са Ђиласом: Србија посвећена европском путуNone © TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Председник Србије Александар Вучић на данашњем састанку са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом разговарао је о наставку евроинтеграција и динамици претприступних преговора, дијалогу Београда и Приштине, као и о укупним билатералним односима Србије и ЕУ.

Председник Вучић поручио је да Србија наставља да посвећено ради на реализацији реформске агенде која је у складу са њеном европском оријентацијом и националним интересима.

Такође, нагласио је да се снажно залаже за очување мира и стабилности у региону и нормализацију односа са Приштином.

"Србија је посвећена свом европском путу и реформским процесима у циљу бољег живота свих грађана и достизања статуса пуноправног члана у Европској унији", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Вучић је изразио наду да ће земље чланице ЕУ до краја године дати "зелено светло" за отварање кластера 3, за који је "Србија у потпуности спремна", као и да ће се кроз поглавље 35 препознати сви напори које Београд чини у циљу проналажења и примене компромисних решења у дијалогу са Приштином.

Амбасадор Жиофре је поновио пуну подршку Европске уније напорима Србије у спровођењу реформи и решавању свих отворених питања. Нагласио је да даљи напредак у области владавине права и дијалога са Приштином остаје од кључног значаја за убрзање европског пута и истакао важност прогресивног усклађивања Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ. 

"Србија има пуну подршку Европске уније у својој европској перспективи", рекао је Жиофре.

Председник је поновио захвалност Европској унији на подршци у реализацији пројеката у области енергетике и путне инфраструктуре, што је за Србију од изузетног значаја, додавши да се наша земља показала да остаје озбиљан, одговоран и поуздан партнер Уније.

Председник Србије и Жиофре разговарали су и о додатном унапређењу сарадње Републике Србије и ЕУ, економским односима и пројектима из области инфраструктуре и зелене агенде.

Жиофре и са опозицијом: Процес придруживања предуго траје

Емануел Жиофре састао се данас и са председником Странке слободе и правде (ССП) Драганом Ђиласом и представницима те партије, који су истакли да је убрзано придруживање Србије Европској унији једина опција која гарантује будућност Србији.

Ђилас и представници странке су, како се наводи у саопштењу ССП-а, од амбасадора Жиофреа затражили да ЕУ снажније јавно подржи идеју приступања земаља региона Унији, јер "процес придруживања већ предуго траје и многи у Србији су изгубили наду да ће се успешно завршити".

"Јасне поруке из Брисела би повећале веру грађана Србије да је циљ који је поставила прва демократска влада Зорана Ђинђића - Србија у Европској унији, остварив. Самим тим би порастао и број оних који су за такву будућност Србије спремни да се боре", саопштила је ССП.

На састанку је истакнуто да је "убрзано придруживање Србије Европској унији једина опција која гарантује будућност Србији, јер Србија у Европској унији значи бољи стандард, адекватна права радника, независно правосуђе, истинску борбу против корупције, слободне медије, демократске изборе, односно добар живот за све грађане".

Ђилас је Жиофреа упознао са програмском платформом ССП-а "Србија у ЕУ 2030", коју је у суботу једногласно усвојио Главни одбор странке. Саставни део платформе чини четворогодишњи акциони план чијим се спровођењем стичу услови за приступање Србије Европској унији.

image