Србија и Балкан

Црногорским амбасадама забрањено да учествују у изборном процесу

Из министарства саопштавају да организовање доласка на гласање, као и његово финансирање, без обзира о ком кандидату се ради, не спада у пружање конзуларне заштите црногорским држављанима, нити је чин промоције државних интереса у иностранству
Црногорским амбасадама забрањено да учествују у изборном процесуwww.globallookpress.com © Central Election Commission of R

Министарство спољних послова Црне Горе упутило је допис дипломатско-конзуларним представништвима којим се особље под "претњом санкцијама" упозорава да се "не укључују у политичку кампању" и не излазе у сусрет евентуалним захтевима припадника црногорске дијаспоре око помоћи при доласку у Црну Гору пред други круг председничких избора, јављају подгоричке "Вијести".

"Сходно правилима дипломатске праксе и конвенција, задатак свих дипломатско-конзуларних представништава, па тако и црногорских, јесте представљање и заштита интереса државе у иностранству, као и пружање конзуларне заштите и помоћи грађанима", кажу из Министарства.

ИЗ МСП су истакли да организовање доласка на гласање, као и његово финансирање, без обзира о ком кандидату се ради, не спада у пружање конзуларне заштите црногорским држављанима, нити је чин промоције државних интереса у иностранству.

Имајући у виду да је у претходном периоду постојала пракса да поједине амбасаде и дипломатски посленици, финансирани новцем свих наших грађана, политички агитују и организују гласање за једну политичку групацију, па чак је то понашање сматрано не само пожељним већ и нормалним, инструкцијом је тражено од наших дипломата и амбасадора да буду професионални и баве се послом за које их финансирају сви наши грађани, наводе у МСП ЦГ.

Медији блиски ДПС су овај допис назвали "скандалозним" и оценили да је то "понижавање државе" и "спречавање доласка дијаспоре на гласање".

"Реч је о указивању и подсећању на правила дипломатске службе, а не о спречавању доласка дијаспоре на гласање, како наводе поједини медији, јер пружање такве врсте логистике није у опису послова и надлежности дипломатско-конзуларних представништава а свако супротно поступање би могло бити протумачено као злоупотреба службеног положаја, државних ресурса и новца грађана", закључили су из ресора вањских послова Црне Горе.

ДПС поднео тужбу против Јакупија

Демократска партија социјалиста поднела је Специјалном државном тужилаштву кривичну пријаву против вршиоца дужности помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором-исељеницима Арбена Јакупија, због злоупотребе службеног положаја.

Како је саопштено из ДПС-а, кривична пријава је поднета зато што је Јакупи поступио супротно Уредби о организацији и начину рада државне управе и путем интернет портала ТВ "Вијести", у емисији у видео формату утицао на бираче из дијаспоре да не врше своја Уставом загарантована права, тј. да не гласају на предстојећим председничким изборима.

Јакупи је у поменутој изјави, између осталог, рекао да не очекује масовни долазак дијаспоре јер се не ради о неком питању од националног интереса нити се одлучује о томе иде ли Црна Гора европским путем или у изолацију.

"Верујте да је дијаспора тотално мирна и неће доћи, не ти џепови, како су најављени, него неће доћи ни две хиљаде људи", рекао је Јакупи, наводе из ДПС.

Подсећамо да је након првог круга председничких избора, одржаног 19. марта, председнички кандидат ДПС-а Мило Ђукановић поручио да у његовом изборном тиму знају где су џепови будуће подршке и да ће следећих 14 дана вредно радити на њиховом активирању.

Он је рекао да ће победити у другом кругу избора и да од дијаспоре и мањина очекује најмање 40.000 нових гласова.

Како би ангажовао што већу подршку из дијаспоре Ђукановић је недавно у друштву председника Бошњачке странке Ервина Ибрахимовића, путовао у Хановер  где је био на ифтару у организацији активиста дијаспоре Црне Горе која делује и борави на подручју тог немачког града.

Други круг председничких избора у Црној Гори одржава се у недељу, 2. априла. Мило Ђукановић је кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС), а Јаков Милатовић "Покрета Европа сад" (ПЕС).

image