Свет

Неканонска црква тражи кључеве Кијевско-печерске лавре након што избаце монахе УПЦ

Синод непризнате ПЦУ захтевао од украјинске државе да просторије на територији Лавре обезбеди свештенству расколничке ПЦУ за монашки живот, литургију и друге верске делатности, наводи се у саопштењу
Неканонска црква тражи кључеве Кијевско-печерске лавре након што избаце монахе УПЦ© tanjug/ AP Photo/Efrem Lukatsky

Синод непризнате Православне цркве Украјине (ПЦУ) тражио је од  Украјине да се објекти на територији Кијевско-печерске лавре предају ПЦУ, након што се одатле истерају монаси канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), наводи се у саопштењу Синода.

Непризната ПЦУ и њен синод су прећутно подржали одлуку власти да истерају монахе који се тренутно налазе у Лаври, произилази из саопштења прес службе ПЦУ.

Наиме, према документу у који су увид имале "РИА Новости", министарство културе Украјине упутило је обавештење овом манастиру канонске Украјинске православне цркве да једнострано раскидају уговор о закупу од 29. марта. 

"Од 29. марта 2023. године сматра се да је споразум једнострано раскинут. Комисија за пријем и пренос имовине државне институције, коју је створило Министарство културе и информационе политике Украјине, почеће са радом 30. марта 2023. године у складу са Планом пријема и преноса објеката који се налазе у употреби Свето-Успенске Кијевсо-печерске лавре", наводи се у документу

Архијереји ПЦУ  још једном су покушали да убеде садашње становнике манастира да пређу у расколничку цркву којој сами припадају, позивајући братију Лавре да се "уједине у недрима помесне ПЦУ на канонским принципима" дефинисаним одлукама сабора из 2018. године и томосом о аутокефалности ПЦУ, донетим 6. јануара 2019. године.

"Подржавајући државну одлуку о раскиду уговора, према којем су структуре Московске патријаршије у Украјини користиле део комплекса Светоуспенске Кијевско-Печерске лавре, сматрамо да је неопходно да се истакне значај тзв. очувања монашког живота у Лаври и континуитета служби", саопштила је ПЦУ.

С тим у вези, захтевали су од украјинске државе да просторије на територији Лавре обезбеди свештенству расколничке ПЦУ за монашки живот, литургију и друге верске делатности, наводи се у саопштењу.

Прогон једине канонске православне Цркве у Украјини почео је да боде очи целом свету.

Данас се владика зворничко-тузлански Фотије обратио писмом генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу у којем апелује на заштиту свештенства, монаштва и пастве Украјинске православне цркве и њених светиња, саопштила је Епархија зворничко-тузланска.

Дана 26. марта Канцеларија високог комесара Уједињених нација за људска права објавила је извештај о слободи вероисповести у Украјини у коме се јасно наводи да Кијев дискриминише канонску УПЦ.

Раније је и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров писао западним званичницима, и, између осталог, генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу да скрену пажњу на дискриминацију верских права у Украјини и спрече власти да прогоне монахе и вернике.

И Папа Франциско изразио је забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром позвавши стране у сукобу у Украјини да поштују верска места.

Сутрашњи дан је руководство украјинске државе одредило као последњи када православни монаси канонске УПЦ могу да остану у Лаври. Шта ће се сутра и прекосутра тачно десити, и како намеравају да избаце монахе, који су иступили са јасним ставом да не намеравају да напусте своју цркву, нико није дефинисао.

Тренутна ситуација сведочи о томе да у Украјини де факто више нема институција које би могле да заштите канонску УПЦ. Међутим, то је тешко спровести у дело, јер је УПЦ највећа православна организација у земљи, и милионско стадо ће је заштитити, закључио је теолог Роман Лункин.

image