Свет

Папа вољан да посредује између канонске и расколничке цркве у Украјини

Поглавар католичке цркве забринут је због третмана православних свештеника и покушао би да помогне да УПЦ одбрани своје позиције
Папа вољан да посредује између канонске и расколничке цркве у Украјини© Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Папа Франциско је вољан да посредује између Украјинске православне цркве (УПЦ) и Православне цркве Украјине(ПЦУ) у решавању спора око Кијевско-печерске лавре, рекао је за ТАСС председник Светске уније старовераца Леонид Севастјанов који је уједно и лични пријатељ римског понтифа.

Поглавар католичке цркве, како је он навео, поручио је да би могао да помогне да две заједнице успоставе контакт, али и да можда помогне канонској УПЦ да одбрани своје позиције.

"У случају лавре, он је позвао на поштовање светости тог места и заустављање садашњих акција, али нема правни механизам преко кога би могао да интервенише. Он може само да позива на мир, дијалог и преговоре", објаснио је Севастјанов. 

Приватна порука коју је папа пренео Севастјанову није једини начин на који је поглавар католичке цркве изразио свој став. Он је и средином марта јавно изразио забринутост због положаја православних монаха у лаври и затражио од Кијева да "поштује верска места".

Подсећамо, Синод непризнате Православне цркве Украјине (ПЦУ) тражио је од  Украјине да се објекти на територији Кијевско-печерске лавре предају ПЦУ, након што се одатле истерају монаси канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), наводи се у саопштењу Синода.

Непризната ПЦУ и њен синод су прећутно подржали одлуку власти да истерају монахе који се тренутно налазе у Лаври, произилази из саопштења прес службе ПЦУ.

Наиме, према документу у који су увид имале "РИА Новости", министарство културе Украјине упутило је обавештење овом манастиру канонске Украјинске православне цркве да једнострано раскидају уговор о закупу од 29. марта. 

image