Србија и Балкан

Ђукановић од себе прави спасиоца земље: Великосрпски национализам је врло активан, нећемо попустити

Ђукановић и сада, као и увек када му је угрожен останак на функцији, кривца тражи у Србији и Русији
Ђукановић од себе прави спасиоца земље: Великосрпски национализам је врло активан, нећемо попустити© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Великосрпски национализам у региону је врло активан, каже шеф црногорске државе и кандидат ДПС за још један мандат Мило Ђукановић и додаје да његови актери схватају да је "Косово изгубљено" па би волели да у међувремену обезбеде неку алтернативу у форми "продуженог утицаја Србије на регион".

"Ваљда никог не изненађује да први поглед иде ка Црној Гори", рекао је Ђукановић за Глас Америке.

Он је поручио да Црна Гора неће попустити и одрећи се државе под било чијим притиском. Ђукановић каже да су на Балкану "националисти увек у ниском старту", те да они верују да њихова политика раних деведесетих није била погрешна, већ да су имали лоше време".

"Они сада мисле да имају боље време, управо због подршке Русије и покушавају да остваре циљеве које нису успели да остваре раних деведесетих", рекао је Ђукановић.

Додао да је то "отприлике филозофија коју нуде балкански националисти ослоњени на подршку Русије и због тога се опет враћају сва она колебања у региону у целини". Ђукановић је заборавио да каже да је управо он своју владавину дугу 30 година темељио на национализму, покушавајући да направи неприродну границу између Срба и Црногораца.

Тврди да је и током ове предизборне кампање било мешања са стране, наводећи да се то "у континуитету дешава, и на данашњи дан, док, како каже, разговарамо, сви потенцијали великосрпског национализма су у функцији, од финансијских, медијских, злоупотребе цркве…".

Ђукановић и сада, као и увек када му је угрожен останак на функцији, кривца тражи у Србији и Русији. Поновио је да је тзв. "српски свет" минијатура "руског света", изражавајући уверење да осуда те идеје у међународним круговима још није "довољно добра" и страховање да "због одређених калкулација које постоје у одређеним међународним центрима на Западу као да не желе да се види да је ово само једна минијатура исте политичке заблуде која је довела до овог стравичног пораза међународне политике у Украјини".

"Довољно је упозорење из Украјине да се овде данас поткрешу крила свима који мисле да је време да коначно успеју у свом науму формирања увећаних држава на простору Западног Балкана", каже Ђукановић.

Верује, додаје, да је "агресија Русије пробудила све који су били уснули".

Говорећи о свом ривалу, Ђукановић је рекао да је Јаков Милатовић "човек који је део парламентарне већине након 30. августа 2020, за коју осведочено знамо да је клеро-националистичка" и "која је довела до тога да се Црна Гора више бави догмама средњег века, него изазовима који стоје пред Црном Гором у будућности".

С једне стране је, према његовим речима, опасан клеронационализам који је главни промотер да треба реконфигурисати Западни Балкан и направити национално и верски хомогене државе, а са друге стране опасни популизам.

"То су неизвесности које, по мом мишљењу, прете да Црну Гору баце на колена и да јој затворе перспективу припадности европском систему вредности, припадности ЕУ, а да јој отворе перспективу припадности српском свету и припадности руском свету", навео је, између осталог, Ђукановић.

image