Србија и Балкан

Петковић: У Бриселу ћемо разговарати о спровођењу договора уз поштовање наших црвених линија

Директор Канцеларије за КиМ је подсетио да су црвене линије Београда да се неће сагласити са чланством Косова у УН, као и да Београд неће признати Косово ни де факто, ни де јуре
Петковић: У Бриселу ћемо разговарати о спровођењу договора уз поштовање наших црвених линија© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да ће у наставку дијалога Београда и Приштине 4. априла у Бриселу бити речи о конкретним корацима за спровођења договора из Охрида уз јасно истакнуте црвене линије - да се Београд никада неће сагласити да тзв. Косово постане члан УН и да Београд ни де факто ни де јуре неће признати КиМ.

Петковић је за Први програм радио Београда рекао да је у тексту Анекса међу првим обавезама које треба испунити, обавеза Приштине да формира Заједницу српских општина и то, истиче, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога у којима су јасно дефинисане њене суштинске надлежности.

"Разговараћемо и о конкретним корацима за спровођење онога што смо се договорили у Охриду уз јасно истакнуте црвене линије Београда о којима је и председник Александар Вучић више пута говорио", казао је Петковић.

Он је подсетио да су црвене линије Београда да се неће сагласити са чланством Косова у УН, као и да Београд неће признати Косово ни де факто, ни де јуре.

Петковић каже да о свему другоме што је договорено у Анексу може да се разговара и да се размотри начин примене и указује да када се погледа и сам текст Анекса види се да је међу првим обавезама, обавеза Приштине да формира ЗСО и то у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога.

Он је нагласио да се тачно зна шта је договорено у Бриселу.

"Јасно су дефинисане суштинске надлежности ЗСО, њени циљеви, органи, како Заједница функционише, укључујући и тачку 16 која прописује и да Београд финансира ЗСО", рекао је Петковић.

Петковић се осврнуо и на изјаву Аљбина Куртија да договор из Охрида не предвиђа аутономију за Србе и оценио да је након повратка из Охрида у Приштини опсадно стање где демонстранти свакодневно желе да истакну да је ЗСО неприхватљива.

Наводећи да је то лично и став Куртија, Петковић каже да је зато након састанка у Охриду, председник Вучић био врло опрезан када је рекао да се "надамо да ћемо ићи у правцу нормализације односа".

Међутим, како примећује директор владине канцеларије, с обзиром да већ 10 година Приштина одбија да формира ЗСО, она очигледно својим новим изјавама показује да није спремна да иде у том правцу.

"С обзиром на то да већ 10 година Приштина одбија да формира ЗСО, она и најновијим изјавама показује да није спремна да иде у том правцу. Али то је сад већ ствар за Приштину и међународне представнике и посреднике у дијалогу који су дужни да натерају Приштину да испуни ту своју обавезу. Онда ће се апсолутно видети ко је тај који се држи дијалога, а ко заправо не жели дијалог. Београд је увек био посвећен дијалогу и због тога и овог пута идемо да разговарамо. Једино дијалог може да обезбеди нормализацију односа, јер нам је преко потребно да сарађујемо, да имамо слободу кретања и да људи који живе на КиМ имају нормалан живот, поготово Срби који су угњетавани и који свакодневно преживљавају најразличитије нападе и институционално насиље од стране Аљбина Куртија и Приштине", каже Петковић.

Коментаришући то што је председнику привременог органа општине Звечан Ивану Тодосијевићу стигао позив да се дан уочи састанка у Бриселу јави на издржавање казне затвора, Петковић наводи да је случај Тодосијевића "слика и прилика тзв. владавине права у Приштини".

"Тодосијевић је жртва политичког прогона", каже Петковић и истиче да није први пут да Приштина потеже за таквим једностраним потезима пред одлазак у Брисел јер, како наводи, жели да на тај начин додатно закомпликује разговор.

"Они то раде јер им није стало до дијалога. У  овом случају  је све тотално јасно јер је реч о кршењу Бриселског споразума, посебно у тачки 10, где се јасно каже да апелациона већа морају да буду већински српска за оне случајеве који долазе из српских средина. У случају Тодосијевића, али и свих других случајева Срба, увек су одлучивали троје судија албанске националности, а треба да буде супротно - двоје судија српске националности и један судија албанске националности, али то се не дешава јер Курти жели да се додатно освети и Тодосијевићу и другим Србима који слободно мисле и зато га осуђује на годину дана затвора због изговорене речи", казао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ наглашава да се на тај начин на велика врата уводи вербални деликт на простору КиМ.

"Запитајте се шта значи када Приштина с једне стране ослобађа Азема Куртаја који је на Бадњи дан пуцао на српску децу у Готовуши док су носили Бадњаке и пуштен је у кућни притвор, а с друге стране због изговорене речи, због онога што је Тодосијевић рекао шта се заправо дешавало у Рачку, он је оптужен, а затим и осуђен на годину дана затвора", додаје Петковић.

Он истиче да је много проблема на свакодневном нивоу и да је очигледно да Курти једностраним потезима жели да отежа процес дијалога док је с друге стране, како наводи, Београду важно да учини све да заштити српски народ, осигура безбедност и очува "какав - такав" мир.

image