Србија и Балкан

У Србији промењен правилник о утврђивању мождане смрти

Процене су да у овом часу око 2.000 особа на лечењу и чека на орган, међу њима око 30 деце
У Србији промењен правилник о утврђивању мождане смртиwww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow/dpa

Други члан Правилника о медицинским критеријумима, начину и условима за утврђивање смрти, у коме је до сада писало да је наступила мождана смрт, допуњена је ставом два који је данас објављен у "Службеном гласнику" - што значи да ступа на снагу.

Тако је досадашњем тексту да је "смрт лица, наступила ако је на основу медицинских критеријума, са сигурношћу утврђен и потврђен потпуни и коначни престанак мождане циркулације", придодат део да "смрт трајни и неповратни губитак свих виталних биолошких функција ћелија и ткива у организму који се доказују по медицински утврђеним стандардима".

Министарство здравља и ресорна министарка Даница Грујичић овај документ донели су на основу Закона о пресађивању људских органа, а сам Правилник донет је 2019. године, у време када је на челу Министарства здравља био Златибор Лончар.

Правилником се, иначе, прописују медицински критеријуми, начин и услови за утврђивање смрти, као и састав и начин избора комисије здравствене установе која утврђује смрт лица по неуролошким критеријумима.

Министарка Грујичић у току прошле године одржала је предавање о можданој смрти поводом покретања националне кампање "Још си ми траг".

У неколико минута описала је поступак утврђивања престанка функције мозга уз напомену да је реч о процедури која мора да се понови, која се утврђује на основу више параметара и коју није могуће лажирати.

Она је одбацила страхове у друштву да ће потенцијални донор бити на неки начин усмрћен да би пацијент који очекује позив на трансплантацију био спасен.

Процене су да у овом часу око 2.000 особа на лечењу и чека на орган, међу њима око 30 деце. 

image