Свет

У бици за Бахмут украјинска војска је скоро скроз уништена, тврди шеф Вагнера

"Чак и у случају да 'Вагнер' буде уништен и да са собом поведе и украјинску војску... то би значило да смо постигли своју историјску мисију", изјавио је Пригожин, преноси "РТ Интернешенел"
У бици за Бахмут украјинска војска је скоро скроз уништена, тврди шеф Вагнера© Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Шеф приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин оценио је да су губици украјинских снага у бици за град Бахмут, односно Артјомовск скоро фатални за целокупну војску Украјине, преноси "РТ Интернешенел".

Пригожин је додао да су жртве које је његова организација поднела зарад Русије вредне тога.

"Од данас, у бици за Бахмут украјинска војска је скоро уништена", навео је Пригожин у данашњем саопштењу. У борбама је, такође "задат озбиљан ударац 'Вагнеру'", признао је он.

Он је ту битку назвао кључном тачком сукоба и рекао да су се у њој "Вагнер" трупе сукобиле са украјинским оружаним снагама и "њима прикљученим страним јединицама". Победа "Вагнер" трупа била би "прекретница" и историјски догађај, који би обезбедио руску победу, оценио је Пригожин.

"Руска војска ће једина остати на шаховској табли, а све остале фигуре ће бити склоњене", истакао је он и додао да "чак и у случају да 'Вагнер' буде уништен и да са собом поведе и украјинску војску... то би значило да су постигли своју историјску мисију."

Борба за Бахмут показала се као један од најинтензивнијих и најкрвавијих сукоба од почетка Специјалне војне операције. Западни званичници тврде да град не представља стратешку војну вредност, али је украјински председник Владимир Зеленски обећао да ће га бранити што је дуже могуће, након што је град прогласио тврђавом.

Украјински лидер је своје одбијање да се повуче објаснио у интервјуу за Асошиејтед прес раније ове недеље. Тврдио је да би, ако би Русија заузела Бахмут, његова влада била под међународним и домаћим притиском да тражи мир са Москвом.

"Губитак Бахмута неће значити само политички пораз, већ би могао да доведе до нашег општег пораза. Затим, уследиће притисци како од народа тако и од међународне заједнице, да направим компромис са Русијом ", рекао је он.

image