Србија и Балкан

Ђукановићу смета све руско и српско: Напада цркву, оптужује за државни удар и мешање у изборе

Србија покушава да влада и да се пита у Црној Гори, у Босни и Херцеговини, на Косову и у Северној Македонији
Ђукановићу смета све руско и српско: Напада цркву, оптужује за државни удар и мешање у избореwww.globallookpress.com © AP Photo/Risto Bozovic

Још актуелни председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да Србија покушава да у региону ради оно што Русија ради у свом окружењу.

Његова оцена уследила је на виртуелној конференцији Института за мир Сједињених Америчких Држава где је гостовао на позив америчког председника Џозефа Бајдена.

"На Балкану имамо покушај да се створи 'српски свет', по моделу 'руског света'. Русија покушава да ревидира историју земаља свог региона како би постигла доминацију и утицај који је имао Совјетски Савез, а исто Србија покушава да уради у свом региону", казао је Ђукановић, преноси портал ЦДМ.

Према његовим речима, то су ретроградне политике које не желе да управљају својим земљама, већ својим нацијама.

"Србија покушава да влада и да се пита у Црној Гори, у Босни и Херцеговини, на Косову и у Северној Македонији, а та политика, нажалост, још не добија адекватан одговор од наших партнера са Запада", оценио је Ђукановић.

Оптужио Русе да утичу на изборни процес

Говорећи о председничким изборима и евентуалном руском утицају на њих, Ђукановић је рекао да би волео када би могао да потврди да се Русија не меша, али поручује да је "то само илузија".

"Руски свет је исти као српски свет. Руска политика у њиховом региону једнака је политици Србије у нашем региону, а најважнији инструменти обе те политике су православне цркве. И српска и руска црква данас су занемарљиво верске организације, оне су апсолутно политичке организације", казао је Ђукановић.

Жао му је, додао је, што на сва његова "благовремена упозорења још од 2016. године, када се у Црној Гори десио најдрастичнији утицај Русије на Балкану, није било адекватније реакције неке од западних адреса".

Руска објава специјалне операције у Украјини има врло снажне рефлексије на простор Западног Балкана, исто као и те 2016, сматра председник Црне Горе.

Ђукановић је навео да је Русија тада покушала да у Подгорици смени владу у државном удару и да заустави приступ Црне Горе у НАТО, али је држава успела томе да се одупре.

На Западном Балкану, сматра Ђукановић, имамо очигледну реплику оног што Русија жели да ради у свом региону.

image