Србија и Балкан

Западнобалканска четворка: Да ли би је било да је Србија рекла "да" Западу?

Уласком у савез, "Косово", Албанија, Црна Гора и Македонија врше још један притисак на Србију, сагласни су саговорници РТ Балкана. За НАТО, против Русије, а на курсу "Велике Албаније"?
Западнобалканска четворка: Да ли би је било да је Србија рекла "да" Западу?© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Срела се три Албанца и Црногорац у Скопљу.

Виц са оваквим почетком сигурно би био урнебесан, али, сусрет Бујара Османија из Македоније, Олте Џачке из Албаније, Крешника Ахметија са "Косова" и једног Ђорђа (Радуловића) из Подгорице, завршио се формирањем новог савеза који је, судећи према мишљењу саговорника РТ Балкана, усмерен против Србије. 

Представници те три земље, и једне територије, крстили су, наиме, новорођену алијансу прилично дугачким именом- "Западни Балкан КВАД – 100 одсто усклађеност са спољном политиком ЕУ".

Да не буде никакве забуне, с почетка су се јасно декларисали. Они су за НАТО, и (очекивано) против Русије.

У изјави, која би се могла сматрати манифестом ове групације, наводи се да се "после агресије Руске Федерације на Украјину, усклађивање са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, али и шире са позицијама и вредностима демократског света, претворило у један од најважнијих приоритета земаља које теже чланству у ЕУ".

Да би се, како рекоше, послала и јасна порука "где ове земље припадају", напоменуто је да је свака од њих "поуздан партнер НАТО-а и ЕУ".

А, ако једног од лидера црногорског Демократског фронта Милана Кнежевића питамо "где припадају", рећи ће нам да је скуп на коме су учествовали представници Подгорице, Скопља, Приштине и Тиране, заправо "самит Велике Албаније".

"Лепо ли је видети Дритановог саветника на самиту Велике Албаније. А у Отворени Балкан нећемо док Србија не изађе. Достојни предака са Скадра и Мојковца. П.С: Пропало се…ако може више од овога", навео је он на Твитеру, док је један од његових пратилаца духовито прокоментарисао: "тресе се Путин од овијех сила".

Дипломата Зоран Миливојевић, коментаришући новоформирани политички блок примећује да је индикативно то што у њему нема Србије и БиХ у којима је доминантан српски фактор, и подсећа да је читав овај простор (земаља и територије које су основале алијансу) под контролом Северноатлантске алијансе, као и да је "реч о још једном покушају да се потврди и афирмише косовска државност".

"У питању је простор, наравно са изузетком Грчке, који заузима албански национални корпус, односно у коме је у великој мери заступљен албански фактор, тако да не треба занемарити ни могућност да је ово покушај да се реализују трансалбански циљеви", упозорава Миливојевић. 

Он додаје да је идеја Западнобалканске четворке инспирисана Вишеградском групом, односно удружењем Мађарске, Пољске, Словачке и Чешке у сврхе европских интеграција, и унапређења међусобне војне, економске и енергетске сарадње.

Поставља се, међутим, како каже Миливојевић, питање какав ће утицај ово удруживање имати на иницијативу "Отворени Балкан" која је у функцији зближавања земаља региона.

"Очигледно је то неки геостратешки план од раније и није то ништа ново. Реч је о индиректном притиску на Србију, везано за решавање косовског питања, а у функцији потврде косовске 'државности', околним путем, преко региона", јасан је Миливојевић.

Историчар Александар Раковић такође сматра да порука која је Србији послата стварањем КВАД-а, никако није добронамерна.

"Јасно је да они раде на томе да се Србија изолује од те њихове четворке и да се практично изузме из западнобалкаснског контекста. Још није најјасније да ли је ово покренуто, или формирано, али свакако је реч о изолацији Србије, јер самим тим што је њихова политика против Русије, а Србија је неутрална, она је изузета из таквих иницијатива", тумачи саговорник РТ Балкана.

Он, каже, не разуме ни зашто би се правила оваква иницијатива, а поготово зашто на тим основама "да следи европску политику", будући да свака од ове три државе, као и квазидржава Косово заправо већ следе европску политику у војнополитичком смислу.

"Ово је још један од притисака на Србију, јер да је она подлегла захтевима Запада, не би ни било оваквог савеза. Не би било ни потребе да се било шта формира, јер сви би следили ту европску политичку агенду русофобије. Ово је формирано да се прикаже ко су добри, а ко лоши момци. А лоши момци су, у овом контексту, Србија и Република Српска, односно српски народ", закључује Раковић.

Мотиви Албаније и "Косова" када је реч о придруживању Западнобалканској четворци, потпуно су јасни, али има ли случајности у томе да Црна Гора улази у овакав политички савез у тренутку док на крилима тријумфа опозиције јача српски фактор у тој земљи?

"Без обзира на то што је у току успех српске идеје у Црној Гори, фактори који победе, следиће и даље политику коју је трасирао Мило Ђукановић. То је једна парадоксална ситуација, где ће се један део српског народа наћи насупрот интересима Србије и Републике Српске. Неко Србе у Црној Гори по сваку цену увлачи у евроатлантистичку политику којој српски народ не жели да припада", уверен је наш саговорник.

Тако да, како каже Раковић, иако ће Милаковић сигурно победити Ђукановића, ништа неће бити боље у спољнополитичким односима.

"У спољној политици нова црногорска власт коју ће, извесно је, формирати 'Европа сад', следиће циљеве Запада. Србија и РС настављају неутралну политику и морамо да се навикнемо на то. Не треба да нас чуди ни  ова иницијатива, нити било шта што би још могло да се појави", наводи он.

Једини који у удруживању "Косова", Албаније, Северне Македоније и Црне Горе, не види ништа лоше за Србију јесте Председник Форума за етничке односе Душан Јањић који је недавно, у Београду, заједно са приштинским представницима прослављао годишњицу самопроглашене независности Косова.  

Он је за "Косово онлајн" устврдио да, иако „параноични српски националисти“ ово удруживање могу да виде као антисрпску идеју, ова платформа се не може тумачити као удруживање против Србије, Срба и "отвореног Балкана", тим пре, додаје, што је познато да су Американци главни контролори у том делу Балкана.

"За разлику од Србије, то су земље које су чланице НАТО-а. Питање је да ли у Србији неко треба да се плаши, а треба да се боји ако изигра договор и остане са Русијом! У том случају Србија би добила озбиљно окруживање у економском смислу, и механизам озбиљне изолације", рекао је Јањић.

image