Економија

Кина и Француска обавиле прву трансакцију у јуанима за куповину ЛНГ-а

Француски "Тотал енерџис" купио је од кинеске националне нафтне компаније око 65.000 тона течног природног гаса
Кина и Француска обавиле прву трансакцију у јуанима за куповину ЛНГ-аwww.globallookpress.com © © Xu Congjun/Sipa Asia

Кинеска национална нафтна компанија ЦНООЦ и француски "Тотал енерџис" обавили су прву трговинску трансакцију течним природним гасом (ЛНГ) у јуанима преко Шангајске  берзе нафте и природног гаса, саопштила је берза а преноси "Бизнис тајмс".

У саопштењу је наведено је да реч о куповини око 65.000 тона ЛНГ-а увезеног из Уједињених Арапских Емирата.

"Тотал енерџис" потврдио је Ројтерсу да је обављена куповина ЛНГ-а увезеног из УАЕ, али није дао више детаља о трансакцији.

Кина је ставила нагласак на трговину нафтом и гасом у јуанима да би своју валуту успоставила и оснажила на међународном нивоу и ослабила утицај америчког долара у међународној трговини.

Подсећа се да је у децембру прошле године, током посете Саудијској Арабији, кинески председник Си Ђинпинг најавио да ће Кина у потпуности искористити Шангајску берзу као платформу за трансакције везане за трговину нафтом и гасом у јуанима.

Прва међународна ЛНГ трансакција у јуанима представља значајан покушај промовисања вишевалутних плаћања, поравнања и прекограничног плаћања у међународној трговини ЛНГ-ом, рекао је Гуо Су, који је на челу Шангајске берзе.

"Такође пружа нови канал за међународне играче да учествују на кинеском тржишту", рекао је званичник берзе, а пренео је "Глобал тајмс".

Заменик генералног директора ЦНООЦ-а Ју Јин изјавио је да трансакција у јуанима може промовисати глобализацију трговине енергијом и изградити диверсификован екосистем за трговину ЛНГ-ом.

image