Економија

Напуштање финансијског система Запада: Земље АСЕАН-а одустају од долара, евра и фунти

Удаљавање од западних платних система неопходно је како би се трансакције заштитиле од "могућих геополитичких последица", рекао је председник Индонезије Видодо
Напуштање финансијског система Запада: Земље АСЕАН-а одустају од долара, евра и фунтиwww.globallookpress.com © BAGUS INDAHONO

Удружење нација југоисточне Азије - АСЕАН, разматра избацивање америчких долара, евра, јена и британских фунти из финансијских трансакција и прелазак на обрачуне у локалним валутама, наводи магазин "Темпо".

Званични састанак министара финансија АСЕАН-а и гувернера централних банака почео је у уторак у Индонезији. Ова регионална групација, која има за циљ да промовише економску и безбедносну сарадњу међу чланицама, укључује Брунеји, Камбоџу, Индонезију, Лаос, Малезију, Мјанмар, Филипине, Сингапур, Тајланд и Вијетнам.

"Разговараће се о напорима да смањимо зависност од главних валута кроз шему трансакција у локалној валути (ЛЦТ). Проширење шеме поравнања у локалној валути (ЛЦС) већ је почело да се примењује између чланица АСЕАН-а", наводи се у извештају.

"Темпо" је прецизирао да ће систем дигиталног прекограничног плаћања, који омогућава земљама чланицама АСЕАН-а да користе локалне валуте у трговини, сада бити проширен. Споразум о таквој сарадњи постигнут је између Индонезије, Малезије, Сингапура, Филипина и Тајланда у новембру 2022. године.

Индонежански председник Џоко Видодо позвао је регионалне власти да напусте системе плаћања виза и мастеркард, и почну да користе кредитне картице које издају локалне банке. Удаљавање од западних платних система неопходно је како би се трансакције заштитиле од "могућих геополитичких последица", рекао је Видодо.

Члан одбора Индонежанског удружења за кредитне картице (АККИ) Додит Пробојакти рекао је за "РИА Новости" да ће Индонезија применити искуства Русије и њеног платног система "Мир" у промоцији сопствене домаће финансијске мреже.

Међу земљама АСЕАН-а, само је Сингапур увео санкције Русији, док све остале земље АСЕАН-а настављају да тргују са овом земљом.

Одлука АСЕАН-а да се одвоји од западних валута, а посебно од америчког долара и јапанског јена, извршиће притисак на Токио, приморавајући га да бира између кључних трговинских партнера, САД и Азије.

Кина и чланице АСЕАН-а (уз њих и Јапан, Јужна Кореја, Аустралија и Нови Зеланд) потписале су 2020. споразум о слободној трговини - Свеобухватно регионално економско партнерство - који обухвата 30 одсто светске популације и 30 одсто светског БДП-а. Споразум је на снагу ступио 1. јануара прошле године.

Одлука чланица АСЕАН-а о преласку на плаћање у локалним валутама уместо у доларима, еврима, фунтама и јенима представља још један крупан корак ка стварању новог светског финансијског поретка, у коме ће земље Запада имати далеко мање утицаја него данас.

image