Русија

Руски амбасадор: Мађарска на списку непријатељских земаља

Иако је политика Будимпеште заснована на жељи да заштити своје интересе, чињеница је да је Мађарска потписала све пакете санкција и да је принуђена да их стриктно поштује, казао је руски дипломата
Руски амбасадор: Мађарска на списку непријатељских земаљаGetty © Clive Rose / Staff

Мађарска је стављена на списак непријатељских земаља Русији због приступања санкцијама, али канали комуникације остају отворени, рекао је руски амбасадор у Мађарској Јевгениј Станиславов у интервјуу за "РИА Новости".

"Будимпешта показује прагматичну позицију, и не одустаје од својих интереса ни под притиском савезника у ЕУ и НАТО-у", рекао је шеф дипломатске мисије.

Према његовим речима, политика Мађарске је заснована на жељи да заштити своје интересе, с обзиром да доживљава негативне последице украјинске кризе и антируских санкција које су увеле ЕУ и САД.

"Донекле, Будимпешта у томе успева, али чињеница је да је Мађарска потписала све антируске пакете санкција Брисела и принуђена је да их стриктно поштује. Због тога је класификована као земља која није пријатељска Русији, против које наш одговор на санкције може применити", рекао је Станислав.

Према његовим речима, санкције све негативније утичу на све области сарадње Русије и Мађарске, укључујући економију, политику, културу, међуљудске контакте.

"У последње време свакодневне активности руске амбасаде трпе због тога. Али ми остајемо оптимисти, и чак и у овој ситуацији настављамо да тежимо конструктивној интеракцији са Мађарском и држимо отворене канале дијалога како бисмо очували позитивне аспекте нашег односа које смо остварили протеклих година", нагласио је Станиславов.

После почетка Специјалне операције у Украјини, Запад је појачао санкциони притисак на Москву, што је довело до повећања цена струје, горива и хране у Европи и САД. Председник Владимир Путин рекао је да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а ограничења су задала озбиљан ударац целокупној глобалној економији

image