Спорт

Ултиматум Пољске руским спортистима: Ако желе да играју, морају да осуде специјалну војну операцију

Уколико желе да наступе на Европским играма, које се ове године одржавају у Кракову, руски спортисти ће морати да осуде специјалну војну операцију у Украјини, наводе из министарства спорта и туризма Пољске
Ултиматум Пољске руским спортистима: Ако желе да играју, морају да осуде специјалну војну операцијуGetty © Richard Heathcote

Овогодишње Европске игре одржавају се у Кракову од 21. јуна, до 2. јула.

Како преносе "РИА Новости", Пољска ће захтевати од руских спортиста да осуде специјалну војну операцију у Украјини.

Уколико овај услов буде испуњен, спортистима ће бити дозвољено учешће на Европским играма.

"Ако руски спортиста потпише такву изјаву, у којој ће осудити операцију, мислим да ће то бити доказ моралности и он ће моћи да учествује на такмичењима", рекао је министар спорта и туризма Пољске Камил Бортничук.

"Позваћемо их, све који испуњавају услове. Ипак, део тога што не подржавамо рат, мора бити тај да они потпишу противљење војним операцијама", додао је Бортничук.

Недавно је Међународни олимпијски комитет препоручио међународним федерацијама да дозволе руским спортистима који не подржавају специјалну војну операцију да се такмиче као неутрални спортисти.

Убрзо је стигао одговор Олимпијског комитета Русије, који је такву препоруку прогласио неприхватљивом.

"Русија ће да настави да брани интерес својих спортиста на сваки могући начин и на сарађује са МОК-ом како би се решили сви проблеми", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

image