Свет

Употреба кокаина у Европи у порасту, највише у Француској

Француска је један од највећих корисника кокаина у ЕУ, са 600.000 уживалаца
Употреба кокаина у Европи у порасту, највише у Францускојwww.globallookpress.com © Revierfoto, via www.imago-images

У Европи је потрошња кокаина у сталном порасту, нарочито у Француској, наводи се у најновијем извештају Француске опсерваторије за дроге и тенденције зависности (ОФДТ).

Потрошња кокаина је толико порасла да он сада представља трећину тржишта наркотика у Европи, пише "Еуроктив".

Председништво Савета ЕУ саопштило је да ће улога Европског центра за праћење дрога и зависности од дрога (ЕМЦДДА) бити ојачана како би био у стању да се боље носи са новим здравственим и безбедносним изазовима.

Како се наводи Француска је један од највећих корисника кокаина у ЕУ, са 600.000 уживалаца.

"Већ неколико година, сигнали су показивали повећање употребе кокаина, без обзира на његов облик", саопштила је Агенција за јавно здравље Француске, која је такође учествовала у изради извештаја.

Употреба кокаина се повећала међу одраслима, иако је дошло до "диверзификације профила потрошача" кокаина, који се традиционално сматра дрогом богатих, а сада се користи у ширем делу друштва.

Истовремено, потрошња међу младима се смањује.

Између 2000. и 2014, употреба кокаина се више него утростручила међу 17-годишњацима, али до 2022. само 1,4 одсто је икада користило дрогу.

Такође, повећао се и број заплена кокаина, па је тако 2022. године заплењено 27,7 тона, у поређењу са 10,8 тона 2011. године.

У периоду од 2010. до 2022. године 23.335 људи завршило је у хитној помоћи након што су користили кокаин, док је само прошле године у просеку било 72 пријема у хитну помоћ недељно.

"Већина примљених у хитну помоћ након употребе кокаина били су мушкарци (75 одсто), а средња старост је била 32 године, што одговара профилима опште популације која обично највише користи кокаин", наводи се у извештају.

Због повећане потражње дошло је до повећаног узгоја коке у неколико земаља широм света и то за чак 35 одсто, што је рекордно висок и највећи пораст из године у годину од 2016. године.

У извештају се указује и да су се последњих година појавила нова кокаинска чворишта у Европи, посебно кроз југоисточну Европу и луке Антверпен, Ротердам и Хамбург.

image