Свет

Блинкен америчким држављанима: Хитно напустите Русију; Захарова: Заборавили сте да додате 'шпијуни'

Новинар "Волстрит џорнала" и држављанин САД Еван Гершкович ухапшен је раније данас у Русији под оптужбом за шпијунирање
Блинкен америчким држављанима: Хитно напустите Русију; Захарова: Заборавили сте да додате 'шпијуни'© Tanjug/Stefani Reynolds/Pool Photo via AP

Државни секретар САД Ентони Блинкен позвао је америчке грађане да моментално напусте Русију, након што је у тој земљи новинара "Волстрит џорнала" и амерички држављанин Еван Гершкович.

Безбедност грађана САД у иностранству представља највећи приоритет Стејт департмента. Понављамо наша упозорења о опасности која за грађане САД постоје унутар Руске Федерације. Држављани САД који бораве или путују у Русију би требало да је моментално напусте", пише у Блинкеновом саопштењу.

Амерички Стејт департмент је у директном контакту са руском владом због привођења извештача "Волстрит џорнала" Евана Гершковича у Москви, саопштила је данас Бела кућа.

Администрација председника Џозефа Бајдена је у контакту са породицом новинара и његовим послодавцем, наводи се у саопштењу Беле куће.

Новинари нису људи?

Портпарол Савета за националну безбедност САД Џон Кирби разјаснио је да новинари тај позив не односни нужно и на новинаре, пошто њихов посао "укључује одређену дозу ризика".

"Ми схватамо да ви имате важан посао, који од вас захтева да преузимате ризике. Ми то поштујемо", рекао је он новинарима.

Убрзо је уследио одговор из Москве. Наиме, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је рекла да јој се чини да је Џон Кирби нешто изоставио да каже.

 "Чини ми се да је Џон заборавио да дода 'шпијунажа' испред речи 'Американци'. Мора да је речено између редова", рекла је Захарова.

Евана Гершковича су раније данас ухапсили припадници Федералне службе безбедности (ФСБ), због оптужбе за шпијунажу у корист САД.

Гершкович је, како су пренели руски медији, наводно прикупљао податке о једном предузећу руског војно-индустријског комплекса, а приведен је у Јекатеринбургу, четвртом по величини граду Руске Федерације.

Власти су против њега покренуле кривични поступак због шпијунаже, јер је прекршио руски закон о државним тајнама, те му сада прети казна од десет до двадесет година затвора. 

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је Гершковичу одобрен приступ америчком конзулату, преносе "РИА Новости".

image