Свет

Поништен указ о предаји Кијевско-печерске лавре УПЦ: Монаси да напусте манастир

Манастир је тражио да се обустави исељење као мера за обезбеђење потраживања манастира против раскида уговора закљученог између Музеја-резервата Кијевско-печерске лавре и манастира 2013. године
Поништен указ о предаји Кијевско-печерске лавре УПЦ: Монаси да напусте манастир© Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Украјинске власти поништиле су уредбу о предаји Кијевско-Печерске лавре на бесплатну употребу УПЦ, објавио је министар културе Украјине Александар Ткаченко на Телеграму.

"Влада је управо прогласила неважећим указ владе Украјине за време бившег председника Виктора Јануковича, од 11. јула 2013. године, о "Предаји Украјинској православној цркви зграда и објеката Светоуспенске Кијевско-Печерске лавре на бесплатно коришћење", написао је званичник.

Како је појаснио министар, суд је признао законитим једнострани раскид уговора о закупу објеката манастира.

"Суд је одбио да покрене поступак по предмету број 910/4552/23 на захтев УПЦ против Националног споменика Кијевско-печерска лавра о поништењу одлуке у вези са једностраним поништењем уговора", прецизирао је Ткаченко.

Раније, суд у Украјини је одбио да обустави исељење монаха из Кијевско-печерске лавре док се разматра њихова тужба против одлуке украјинских власти да раскину уговор о закупу објеката манастира, наводи се у одлуци суда у Кијеву.

Mанастир је, како се наводи, тражио да се обустави исељење као мера за обезбеђење потраживања манастира против раскида уговора закљученог између Музеја-резервата Кијевско-печерске лавре и манастира 2013. године. На основу овог документа, монаси су користили зграде Лавре, у власништву украјинске државе.

Један број украјинских судија који не желе да учествују у разматрању тужбе Кијевско-печерске лавре о недопустивости раскида уговора о закупу манастира са њом, одустао је од случаја, рекао је саветник патријарха московског и целе Русије у области спољних црквених односа, протојереј Николај Балашов.

УПЦ: Украјински суд није одбио тужбу у вези са закупом простора Лавре

Украјински суд није одбацио тужбу УПЦ у случају изнајмљивања Лавре, али је одбио захтев да се током разматрања случаја "не предузимају незаконите радње против манастира", наводи се у саопштењу.

У УПЦ су објаснили да су суду доставили "изјаву о обезбеђењу потраживања са захтевом да се током разматрања предмета у меритуму не предузимају противзаконите радње према манастиру".

Додаје се да су све друге вансудске радње против Кијевско-печерске лавре "незаконите и захтевају одговорност".

Раније је адвокат манастира протојереј Никита Чекман рекао да ће суд 26. априла почети да разматра тужбу Светоуспенске Кијево-Печерске лавре Украјинске православне цркве против истоимене дирекције државне резерве.

Подсетимо, ескалација кризе око Кијевско-печерске лавре почела је обавештењем Украјинске православне цркве од Министарства културе Украјине да се једнострано раскида уговор о закупу манастира, монаси су морали да напусте Лавру 29. марта.Министар културе Украјине Александар Ткаченко рекао је да монаси могу да остану у Лаври под условом да пређу у расколничку ПЦУ.

image