Економија

Зашто санкције не функционишу? Руска банка поручила да се од 2014. спремала за "казнене мере" Запада

Москва је складиштила злато, јуане и стране валуте у готовини како би се припремила за санкције Запада, открио је регулатор
Зашто санкције не функционишу? Руска банка поручила да се од 2014. спремала за "казнене мере" ЗападаGetty © Mario Tama / Staff

Банка Русије се припремала за ескалацију западних санкција од 2014. јачајући додатна средства како би јој она послужила као заштита од будућих замрзавања девизних резерви.

У јеку "повећаних геополитичких ризика", централна банка је повећала улагања у средства "коју не могу да блокирају непријатељске нације" и пренела део својих резерви у злато, кинески јуан и страну валуту у готовини, објавио је регулатор у свом годишњем извештају.

Централна банка је успела да сакрије милијарде увезених долара "у количинама ограниченим логистичким могућностима", наводи се у извештају банке без прецизирања износа акумулираних средстава. Алтернативне резерве у доларима и златним полугама похрањене су у трезорима Банке Русије.

"Овај сигурносни јастук је креиран у облику алтернативних резерви – мање ликвидних и згодних у свакодневном животу, али поузданијих у условима тешког геополитичког сценарија", објаснио је регулатор.

Русија је 2022. године била погођена снажним западним економским санкцијама, које су укључивале мере да се Руска централна банка искључи из међународног финансијског система, док је око 300 милијарди долара девизних резерви банке замрзнуто. Москва је критиковала заплену њене имовине, рекавши да то представља крађу.

image