Свет

"ТоталЕнерџис" оптужен за "саучесништво у ратним злочинима": Њихово гориво користе руски авиони

Компанија "ТоталЕнерџис" оптужена је да је помагала у производњи горива за руске авионе
"ТоталЕнерџис" оптужен за "саучесништво у ратним злочинима": Њихово гориво користе руски авиони© Tanjug/AP Photo/Jeremias Gonzalez

Два удружења поднела су тужбу против француског нафтног и гасног предузећа "ТоталЕнерџис", оптужујући ту фирму за "саучесништво у ратним злочинима" у Украјини, пренео је Франс прес (АФП).

Према новинској агенцији, подносиоци тужбе су климатска коалиција Дарвин са седиштем у Француској и украјинска група "Разом ви стенд", који оптужују енергетску компанију да држи удео у компанији која управља руским пољем природног гаса, снабдевајући Москву производима који се на крају рафинишу у млазно гориво. Они тврде да гориво користе руски авиони у Украјини.

"Наставком експлоатације депозита" за производњу гасног кондензата који се затим претвара у гориво, "ТоталЕнерџис" је "допринео снабдевању руске владе средствима неопходним за чињење ратних злочина", наводи се у тужби.

Француска компанија је одбацила те тврдње, називајући их нечувеним и клеветничким. "Ове оптужбе на рачун наше компаније, која послује стриктно у складу са политиком Европске уније и важећим европским санкцијама, посебно су озбиљне и неосноване у светлу објашњења која смо дали", саопштили су из компаније.

Прошлог октобра, ова два удружења поднела су сличну жалбу, која је одбачена након "исцрпне правне и чињеничне анализе свих елемената које су поднели подносиоци жалбе и, на сопствену иницијативу, 'ТоталЕнерџис'", рекли су тужиоци.

Адвокати удружења рекли су да планирају да оспоравају одлуку и оптужили тужиоце да су поклекнули пред политичким притисцима.

image