Свет

Мађарска и Турска нису позване на Бајденов самит: Казна за НАТО кочење или "пад демократије"

Две земље су месецима у својим парламентима одлагале чин ратификације проширења НАТО на Финску и Шведску
Мађарска и Турска нису позване на Бајденов самит: Казна за НАТО кочење или "пад демократије"© Tanjug/Turkish Presidency via AP

Лидери Мађарске и Турске неки су од светских лидера који нису присуствовали Самиту за демократију у организацији владе Сједињених Америчких држава.

Само Виктор Орбан и Реџеп Тајип Ердоган нису добили позив Џозефа Бајдена за учешће на виртуелном скупу чији је циљ да јача демократију на глобалном нивоу, пише "Политика".

Према речима америчког председника Бајдена, Мађарска и Турска "разбијају" демократије и већ дуже време су на удару критика због "демократског назадовања", како се у Вашингтону карактерише политика коју воде Орбан и Ердоган.

Две земље су месецима у својим парламентима одлагале чин ратификације проширења НАТО на Финску и Шведску, да би тек пре неколико дана зелено светло за приступање Алијанси добила само Финска.

Кад је реч о Шведској, ни Турска ни Мађарска за сада не желе да ту земљу виде као своју савезницу у НАТО-у прво због наводне подршке непријатељима Турске, а друга због оштрих критика на рачун политике Виктора Орбана које су се чуле из Стокхолма.

Западни политичари, укључујући и државни врх Шведске, оптужују Мађарску да је почела да да користи планове НАТО-а за проширење на нордијске земље како би издејствовала што бољу позицију за себе приликом преговора с Европском комисијом о питањима владавине права ЕУ и задржаним финансијским средствима.

Неименовани званичник америчке администрације, кога цитирају мађарски медији, тврди да је њихов циљ да успоставе противтежу "аутократијама у успону" и развију односе између демократским земаља.

"САД нису заинтересоване да се овај догађај посматра као свеобухватни суд о снази демократије других земаља, јер нам то није намера. Кад су у питању и Тусрка и Мађарска, посвећени смо даљем јачању наших односа с обема земљама. Оне су нађи важни савезници у НАТО-у, а ми заједно радимо на многим питањима од заједничког интереса", додао је званичник.

image