Србија и Балкан

Петковић: Курти се плаши Вучићеве посете Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију истакао је да су изјаве Аљбина Куртија да ће забранити председнику Србије посету Косову и Метохији, последица договора у Охриду, одакле се Курти вратио без икаквог потписа и признања од стране Београда
Петковић: Курти се плаши Вучићеве посете Косову и Метохији© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не може да забрани посету председника Србије Александра Вучића јужној српској покрајини.

"Договореним Споразумом о званичним посетама Приштина може само да прими к знању посету званичника Београда простору Косову и Метохији, а не да је одобрава или пак забрањује", рекао је Петковић, преноси Танјуг.

Он је нагласио да је нервоза Аљбина Куртија последица договора у Охриду, одакле се вратио без икаквог потписа и признања од стране Београда, али са обавезом формирања ЗСО.

"Зато се сада узалуд јуначи да може да забрани посету председника Александра Вучића српском народу на Косову и Метохији, иако се он ту ништа не пита!", навео је Петковић.

"Овакве изјаве Аљбина Куртија најбоље показују са каквим реметилачким фактором се све време суочава Београд у дијалогу", додао је Петковић.

"Јасно је да Курти не жели дијалог и на све начине покушава да избегне формирање Заједнице српских општина, али те своје трикове може да прода можда на пијаци и нигде више", саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Курти је изјавио синоћ за ТВ Кљан да није добио захтев за посету Вучића Косову и Метохији и да, "с обзиром на околности у којима се налазимо, он не би био пожељан на Косову".

"Ако је то особа која каже да је масакр у Рачку измишљотина и никада није променила став, мислим да не треба да долази на Косово. Наравно да нећу дати дозволу", рекао је Курти.

image