Спорт

Украјинска влада забранила спортистима такмичења на којима учествују Руси и Белоруси

Влада Украјине забранила је украјинским спортистима да учествују на такмичењима на којима су присутни представници Русије и Белорусије
Украјинска влада забранила спортистима такмичења на којима учествују Руси и БелорусиGetty © Maja Hitij

Одлука се односи на сва такмичења, укључујући Олимпијске игре 2024. у Паризу, преноси "Интерфакс Украјина".

Министар Олег Немчинов рекао је да је украјинска влада донела такву одлуку на предлог министра омладине и спорта, председника Националног олимпијског комитета Вадима Гуцајта.

Ова одлука је одговор на нова правила Међународног олимпијског комитета, која дозвољавају спортистима из Руске Федерације и Белорусије да учествују на такмичењима у појединачној конкуренцији и под неутралном заставом.

И Руски олимпијски комитет је осудио овакву одлуку и назвао је неприхватљивом, али је онда уследила несвакидашња и несхватљив потез Кијева.

"На седници владе, донет је протоколарна одлука донета је на предлог колеге Гуцајта, да не учествујемо у квалификационим такмичењима на којима су Руси", рекао је Немчинов.

"Сходно томе, учешће ван ових критеријума може бити основ за лишавање националног статуса федерацијама."

МОК још није донео званичну одлуку о учешћу руских и белоруских спортиста у Паризу, али се очекује да они буду на такмичењу као неутрални.

Из Украјине су такође запретили бојкотом Игара у том случају, док је први човек тамошњег олимпијског комитета осудио такву намеру.

"Желим да кажем колегама спортистима да смо забринути због мера Међународног олимпијског комитета и прихватања Руса и Белоруса на такмичењима", додао је Немчинов.

Онда је отишао корак даље...

"Због тога, Украјинци неће моћи да учествују и њихове каријере биће уништене", навео је украјински министар спорта и обратио се директно спортистима:

"Али ваши животи и животи ваше деце ће бити сачувани."

image