Магазин

Џенифер Анистон: Серију "Пријатељи" неки данас сматрају увредљивом

"Било је ствари које се нису намерно појавиле у серијалу, а било је и оних око којих је требало више промислити, али мислим да није било осетљивости као сада", рекла је Анистон о серији која ју је прославила, а која би данас вероватно постала жртва "културе отказивања".
Џенифер Анистон: Серију "Пријатељи" неки данас сматрају увредљивомGetty © Pascal Le Segretain

Џенифер Анистон је у недавном интервјуу говорила о промени у свету комедије и том приликом је признала да култна серија "Пријатељи" данас вероватно не би била за емитовање у ударном термину. "Постоји читава генерација људи и младих који сада гледају серију и сматрају је увредљивом. Било је ствари које се нису намерно нашле у серијалу, а било је и оних око којих је требало више промислити, али мислим да није било осетљивости као сада", рекла је Анистон, а преноси "Њујорк пост".

"Пријатељи" су се емитовали од 1994. до 2004. године и последњих година су критиковани због недостатка разноликости у глумачким улогама и причама. Током 10 година трајања, ситком је ретко приказивао ликове других етничких припадности, а за све време приказивања појавила су се само два лика која су била друге расне припадности.

"Комедија и филмови су еволуирали. Сада је мало незгодно, јер морате бити веома опрезни, што комичарима заиста отежава посао, јер је лепота комедије у томе што исмејавамо себе, исмејавамо живот. Комичари су некада могли да се шале на рачун фанатика и да се смеју и то је било пресмешно. Заправо, радило се о едукацији људи о томе колико су људи смешни, а сада нам то није дозвољено", сматра Анистон. 

Што се тиче недостатка разноликости присутног у "Пријатељима", још једна од главних глумица, Лиса Кудроу, говорила је о томе како су се писци серије борили да укључе ликове других етничких припадности.

Након приче о томе како је познати серијал говорио само о белцима изузимајући остале расе и припадности мањина, један од твораца серијала, Марта Кофман, дала је 2022. године донацију од 4 милиона долара Универзитету Брандјс, како би финансирала катедру на школском одсеку за афричке и афроамеричке студије.

Кофман је изјавила да ју је убиство афро-американца Џорџа Флојда 2020. године, натерало да размисли о утуцају који њен рад има, али тада су се и милиони других Американаца запитали исто. 

У међувремену, култура отказивања, високосензитивна на занемаривање расне и полне разноликости, утиче на уметност. Пре свега у цртаћима, па су се појавили наставци серијала "Снежана", који искључују појаву "патуљака" у наслову јер се данас сматра увредљивим. Многи цртани филмови, али и бајке пролазе кроз ову врсту филтрације, како би се прилагодили новим условима и начину размишљања.

Ова појава "отказивања" старих образаца у популарним уметничким делима од ове године утицала је на промене и прилагођивање култних романа. Како би се романи прилагодили савременом читаоцу, 21. века, ангажована је група под називом "осетљиви читаоци". Ови читаоци су релативно скорашњи феномен у издаваштву који је у последње две године добио велику пажњу, а посао им је да проверавају и нове публикације и старија дела због потенцијално увредљивог језика и описа, и имају за циљ да побољшају разноликост у издавачкој индустрији.

Тако су неки од романа Агате Кристи, са ликовима Поароа и Мис Марпл морали да буду поновно читани, а читави делови који садрже описе попут референци, црнац, Јеврејин или Циганин, "индијског темперамента" као и све погрдне речи за афро-американце, су уклоњени. 

А поводом 70 година од објављивања, књига "Касино Ројал", Ијан Флемингово прво дело о британском шпијуну Џејмс Бонду, биће поново издата уз измену. Као једна врста одрицања од  одговорности издавача, на почетку дела писаће "Ова књига је написана у време када су термини и ставови које би савремени читаоци могли сматрати увредљивим, били уобичајени."

image