Србија и Балкан

Ковачевски у Београду: Нема веће глупости од граница

Председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски истакао је да је Отворени Балкан оригинална иницијатива заснована на четири слободе и да у њој доминира економска политика
Ковачевски у Београду: Нема веће глупости од граница© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским и двојица званичника су истакла да су односи двеју држава најбољи у савременој историји.

Вучић је констатовао да у Србији и Северној Македонији постоји чврста политичка воља за даље јачање сарадње, па је предложио конкретне кораке у области трговине, туризма, културе и спорта, саопштило је Председништво Србије.

Премијер Ковачевски је нагласио да између Србије и Северне Македоније више нема отворених питања и да је партнерство двеју држава пример за регион. Такође је рекао да ће три документа, која се потписују током његове посете Београду, дати додатни импулс снажењу сарадње.

Брнабић: Користи Отвореног Балкана вишеструке

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас да су економски и политички односи Србије и Северне Мекедоније све бољи, а да је томе посебно допринела и иницијатива Отворени Балкан.

Брнабић је изјавила је да Отворени Балкан користи свим земљама, чланицама иницијативе и да би, да је нема, увоз и извоз много мање расли.

Она је на питање новинара о критикама Иницијативе, рекла да Србија, као и Северна Македонија и Албанија, има користи од Отвореног Балкана, наводећи као доказ да је у трговинској размени 2022. године Србија имала значајан суфицит - у извозу преко 940 милиона евра, а увоз преко 511.

"Оно што је донела иницијатива је да је наш увоз и извоз у Северну Македонију брже порастао - 56 одсто. Иницијатива успоставља баланс и ако погледате трговинску размену више одговара Северној Македонији, али када погледате укупну трговинску размену она много брже расте него да нема иницијативе. Добро је и нама и Северној Македонији. Свима је у интересу иницијатива и надам се да ће када виде бенефите за 2023. и 2024. и остали у региону желети да се прикључе", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, одлука да се не прикључите Отвореном Балкану је политичка, а прагматична и економски паметна је да се прикључите.

"То је и добар симбол за млађе генерације да Балкан може бити другачији, и наша будућност много лепша. И у том смислу када погледате истраживања Светске банке, наш БДП би могао да порасте 7 одсто. То је невероватно што се тиче квалитета живота свих нас и бројеви говоре све и јасни су", рекла је она.

Ковачевски: Границе нам нису потребне

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је на исто питање да нема веће глупости од граница.

"Не волим када неко најављује пројекте унапређења граничне контроле. Нису нам потребне, Западни Балкан замишљам као регион без граница унутар ЕУ", рекао је он. Истакао је да је Отворени Балкан оригинална иницијатива заснована на четири слободе и да у њој доминира економска политика.

"Државе немају политичке теме, свака иницијатива има противнике, али критике су засноване на претпоставкама не реалности. Оно што смо рекли о економским бенефитима, колико је смањено време, иницијатива функционише", нагласио је он.

Три меморандума

Три меморандума о разумевању која ће унапредити сарадњу између Владе Србије и Владе Северне Македоније потписана су данас у присуству премијерке Србије Ане Брнабић и премијера Северне Македоније Димитра Ковачевског.

Министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић и министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски потписали су Меморандум о разумевању између Владе Србије и Владе Северне Македоније о мерама за унапређење кретања људи и робе преко заједничке државне границе.

Министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић и министар економије Северне Македоније Крешник Бектеши потписали су Меморандум о разумевању између Владе Србије и Владе Северне Македоније о сарадњи у области рударства и енергетике.

Министар грађевинарства Горан Весић и министар за транспорт и везе Северне Македоније Благоје Буцварски потписали Меморандум о разумевању "Пројекат ЕТС - успостављање интероперабилног електронског система наплате путарине".

image