Свет

Само бахато: Сунак потрошио пола милиона фунти на авионске летове

Лет британског премијера до и од Египта на самит КОП27 коштао је нешто више од 108.000 фунти, а недељу дана касније одлетео је на Бали на самит Г20 када су само трошкови лета износили више од 340.000 фунти
Само бахато: Сунак потрошио пола милиона фунти на авионске летове© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Британски премијер Риши Сунак потрошио је за мало више од недељу дана готово пола милиона фунти на авионске летове.

Званични документи Сунаковог кабинета који се односе на премијерова путовања у трећем кварталу 2022. показују да је Сунак потрошио нешто више од 108.000 фунти на приватни авионски лет до и од Египта где је присуствовао самиту КОП27 на који је одлетео 6. новембра и вратио се следећег дана. Недељу дана касније, отишао је на самит Г20 на Балију у Индонезији са којег се вратио 17. новембра, а путовање је коштало више од 340.000 фунти, пише британски "Гардијан".

У децембру једнодневни пут у Летонију и Естонију где је обилазио британске трупе коштао је више од 62.000 фунти. Овај период обухватио је и званично путовање у иностранство током кратког мандата Лиз Трас која је приватним летом ишла на састанак у Праг што је коштало готово 40.000 фунти.

Даунинг стрит понекад користи РАФ-ов авион "војаџер", али сви летови који се наводе обављени су "ербасом" А 321 којим управља чартер компанија "Титан ервејз" у име владе Велике Британије.

Такође, кабинет премијера, према званичним подацима, потрошио је додатних готово 20.000 фунти на друге трошкове премијера попут смештаја, оброка, виза.

Ово не укључује трошкове званичника који су такође ишли на ова путовања, а њихов број у делегацијама варирао је од 19, колико их је с Трасовом ишло у Праг до 35, колико их је било у Сунаковој пратњи на Балију.

Портпаролка за енергетику и климу Либералних демократа рекла је да се ради о "шокантном бацању новца пореских обвезника у време када се људи муче да плате своје рачуне".

Из канцеларије портпарола Даунинг стрита, оправдавајући страна путовања, саопштено је да "улога премијера укључује одржавање значајних састанака са светским лидерима током билатералних састанака и самита како би размотрили питања од међународног значаја укључујући безбедност, одбрану и трговину".

image