Свет

Како је Путин спречио Запад да "иде до краја" у сукобу у Украјини

Руски лидер одлуком да распореди тактичко нуклеарно оружје у Белорусији спречио САД и Европску унију да "иду до краја" на тему снабдевања Кијева војном опремом, тврди стручњак за Русију из британског Четам хауса
Како је Путин спречио Запад да "иде до краја" у сукобу у Украјини© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Одлука руског председника Владимира Путина да распореди тактичко нуклеарно оружје у Белорусији помогла је да се Запад одврати од пуне подршке Украјини, сугерише стручњак за Русију у Четам хаусу Кир Џајлс.

"Русија је већ 'употребила' нуклеарно оружје, урадила је то веома успешно, а да га није лансирала у правом смислу те речи. Тргујући претњама о потенцијалним нуклеарним ударима ефикасно је одвратила Запад од пуне подршке Украјини у рату против Русије", написао је Џајлс у чланку за "Си-Ен-Ен".

Према његовим речима, руски лидер је успео да уз помоћ овог озбиљног аргумента спречи САД и Европску унију да "иду до краја" на тему снабдевања Кијева војном опремом.

Стручњак из британског тинк-тенка нагласио је да је до сада Запад требало да научи да не меша оно што је Путин рекао са оним што је Русија већ урадила или ће урадити. С тим у вези, написао је да Путинова одлука о размештању нуклеарног оружја у Белорусији није била нова већ да јој је сада придружен временски оквир који раније није био помињан.

Џајлс напомиње да Путин није најавио никакве планове који већ нису били објављени средином 2022, те се позива на интервју првог човека Руске Федерације, објављен на руској телевизији, где је експлицитно рекао да је ово дугогодишњи план "ван контекста" најаве Велике Британије да у Украјину пошаље тенковску муницију са осиромашеним уранијумом.

Експерт Четам хауса подсетио је и на дуготрајни руски програм распоређивања ракета "искандер" дуж балтичке обале у Калињинграду, а који је током претходне деценије изазивао нову узбуну међу западним политичарима сваки пут када је поменут.

"Русија је одавно научила да помињања војних распоређивања не морају да буду нова да би била ефикасна и да ће стално изазивати задовољавајући талас коментара с Колективног запада који има прекратко памћење да би их ставио у контекст", закључио је Џајлс у ауторском тексту за "Си-Ен-Ен".

image