Свет

САД задржавају носач авиона у Медитерану како би имале "опције" за одговор на Средњем истоку

Одлука је донесена након два напада дроном на америчке војне испоставе у Сирији
САД задржавају носач авиона у Медитерану како би имале "опције" за одговор на Средњем истокуGetty © Jack Taylor/Getty Images

Пентагон је одлучио да задржи ударну групу носача авиона у Медитерану како би имао више војних "опција". Одлука је уследила након недавних напада на америчке базе у Сирији, у којим је убијен један радник, а више војника је задобило потрес мозга.

Централна команда САД (ЦЕНТКОМ), која надгледа војне операције на Блиском истоку, најавила је продужетак мисије у петак, рекавши да се ударна група носача авиона "Џорџ Х.В. Буш" неће вратити у САД према распореду.

"Продужетак мисије ударне групе носача авиона 'Џорџ Х.В. Буш', укључујући бродове 'Залив Лејте', 'Делберт Д. Блек' и 'Арктил' пружа опције за потенцијално јачање способности ЦЕНТКОМ-а да одговори на низ непредвиђених ситуација на Средњем истоку", истакао је портпарол ЦЕНТКОМ-а пуковник Џозеф Бућино у саопштењу.

Додао је да ће ескадрила јуришних авиона А-10 такође бити послата на Блиски исток ради "убрзаног размештања", али није навео ниједну конкретну земљу као њихову дестинацију.

Америчка морнарица известила је да је ударна група посетила залив Суда на Криту 10. марта. Заустављање је уследило само неколико дана по завршетку војне вежбе "Нептунов удар" у Медитерану, у којој је учествовао 31 брод, укључујући носач авиона и његова помоћна пловила, 135 авиона и више од 8.000 морнара и маринаца из 21 земље.

Напади дроновима на војне испоставе САД

До продужетка размештања долази након два напада дроновима на америчке војне испоставе у Сирији, за које је Вашингтон окривио милитантне групе које подржава Иран. Поред једног убијеног радника, у нападима је рањено још 13 америчких војника, укључујући шест војника који су задобили потрес мозга, наводи Пентагон.

Напади су изазвали узвратне америчке ваздушне нападе у којима је наводно погинуло осам "милитанта", иако војни портпарол Патрик Рајдер није могао да прецизира која је група била мета.

Техеран је негирао било какву умешаност у нападе дроновима, а Кејван Хосрави, портпарол Врховног савета за националну безбедност земље, упозорио је да ће Иран одговорити на све нападе на своје базе у Сирији.

image