Србија и Балкан

НАТО поново у Србији: "Платинасти вук 23" биће одржан у јуну

Ова вежба биће изузетак од мораторијума на војне вежбе са страним партнерима и са истока и са запада, који је Србија увела након што је почела Специјална војна операција у Украјини

Министарство одбране Републике Србије потврдило је за РТ Балкан да ће се у Србији одржати војна вежба "Платинасти вук 23" НАТО-а и њихових савезника од 16. до 30. јуна 2023. године. 

"Закључком Владе Републике Србије од 16. марта 2023. године, одобрена је реализација међународне тактичке вежбе 'Платинасти вук 23', чиме је та вежба изузета из мораторијума на планирање, припрему и реализацију вежби са страним партнерима у земљи и иностранству. Разлог за доношење овакве одлуке је испуњавање преузетих обавеза Републике Србије у вези са учешћем Војске Србије у мултинационалним операцијама", навели су из Министарства одбране у одговору на наше питање о одржавању вежбе.

Истраживачко-издавачки центар "Демостат" претходно је известио о "Повратку 'Платинастог вука'", али до сада није било званичне потврде ове информације.

У одговору на питања РТ Балкан Министарство одбране даље наводи:

"Међународна тактичка вежба 'Платинасти вук 23' биће одржана од 16. до 30. јуна 2023. године у Републици Србији заједно са више партнерских земаља са којима Војска Србије учествује у мултинационалним операцијама. Циљ ове вежбе је одржавање постигнутог нивоа интероперабилности јединица Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама."

Из Министарства одбране посебно истичу да мораторијум на међународне војне вежбе још увек траје, те да је ова вежба с НАТО - изузетак.

"Напомињемо да је и даље на снази Закључак Владе Републике Србије од 27. фебруара 2022. године, којим се прекидају и одлажу све активности у вези са вежбама са страним партнерима", наглашавају из надлежног министарства.

Србија је домаћин вежби кроз програм "Партнерство за мир", а како се наводи на сајту Војске Србије, у Презентационом документу наша држава је истакла намеру да активно учествује у "Партнерству за мир", на основу постојећих садржаја тог програма, као и досадашње сарадње са Алијансом. Такође, наводи се и да Србија истиче спремност учешћа у готово свим успостављеним механизмима Партнерства за мир, укључујући и Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП), што указује на могућност интензивне сарадње са Алијансом, прилагођене обостраним интересима.

"Презентациони документ Републике Србије, за разлику од осталих презентационих докумената држава у региону, не предвиђа чланство Србије у НАТО-у, чиме се, за сада, искључује учешће Србије и у Акционом плану за чланство (MAP), као механизму Партнерства за мир за свеобухватне припреме у процесу приступања неке државе Алијанси", наведено је на сајту Војске Србије. 

Одржавање вежбе још 23. марта најавио је и виши саветник Стејт департмента Дерек Шоле, када је на Твитеру захвалио председнику Александру Вучићу на конструктивном ангажману у дојалогу Београда и Приштине 18. марта у Охриду.

Шоле је, том приликом, захвалио Србији на поновном ангажовању са САД у одбрамбеним војним вежбама, уз хаштаг "ПлатинастиВук".

Програм Партнерствo за мир, покренут 1994. године, представља програм практичне билатералне сарадње између НАТО-a, у целини, и појединачних држава које у њему учествују. Србија је чланица овог програма од 2006. године, а вежбе "Платинасти вук" одржавале су се од 2014. до 2021. године, јер је 2022. уведен мораторијум на одржавање војних вежби са иностраним партнерима.

У вежби "Платинасти вук 21", осим припрадника српске и америчке војске, у бази Југ код Бујановца вежбали и припадници оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Мађарске, Румуније, Словеније, Велике Британије и Француске.

image