Србија и Балкан

Генерал Ђампјеро Романо: НАТО уложио милионе за уништавање муниције у Србији

Романо је рекао да су из Северноатланске алијансе увек отворени за разговор са грађанима Србије о тренутном стању партнерства и перспективе за његов даљи развој, не кријући да НАТО лобира међу обичним грађанима
Генерал Ђампјеро Романо: НАТО уложио милионе за уништавање муниције у СрбијиGetty © Omar Marques

Шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду, бригадни генерал Ђампјеро Романо рекао је данас да партнерство Србије и Северноатлантске алијансе наставља да се развија кроз политички дијалог и практичну сарадњу, а  да је Алијанса уложила милионе за уништавање заостале муниције у Србији.

"Србија је цењени партнер НАТО-а, који је потпуно посвећен нашем партнерству и трајној безбедности и стабилности широм Западног Балкана. Протеклих 16 година НАТО (канцеларија НАТО у Београду постоји од 2006. године) и Србија развијају обострано корисно партнерство кроз политички дијалог и практичну сарадњу у бројним доменима, уз потпуно поштовање политике војне неутралности Србије. Све што радимо заједно заснива се на захтевима Србије и прилагођено је њеним потребама", рекао је Романо за "Јуропијан Вестерн Балканс".

Он је истакао да Алијанса помаже Србији да модернизује своје безбедносне снаге и институције, а занимљив је податак да је НАТО уложио милионе како би се у Србији уништила муниција.

"Уложили смо милионе евра како бисмо Србији помогли да уништи стотине тона застареле муниције. Србија и НАТО су такође радили заједно на обуци војних лекара из Ирака. Србија бира у којим областима жели да напредује или се унапређује, тамо где НАТО као организација може пружити додату вредност. На крају дана, динамика и опсег наше подршке зависе од Србије", рекао је шеф канцеларије Алијансе у Београду.

Открио је да НАТО и Србија имају дуготрајну научну сарадњу у оквиру програма НАТО Наука за мир и безбедност, где српски научници пружају веома драгоцен допринос овим пројектима.

Лобирају међу грађанима, али безуспешно

Романо је рекао да су из Северноатланске алијансе увек отворени за разговор са грађанима Србије о тренутном стању партнерства и перспективе за његов даљи развој.

"Ангажованост у виду комуникације с јавношћу представља веома важан део односа НАТО и Србије. У том погледу, мој тим у Војној канцеларији за везу у Београду и ја смо потпуно посвећени комуникацији с јавношћу како бисмо са различитим сегментима становништва причали о ширини нашег партнерства и користима које од њега имају и Србија и НАТО, као и о његовом доприносу регионалној стабилности", истакао је он.

Романо је додао да се мисија НАТО, Кфор, данас броји више од 3.700 припадника из 27 земаља, међу којима су чланице и партнери НАТО, покушавајући да се додвори Србима причом о Косову и Метохији које они заправо "чувају". Он је потпуно занемарио чињеницу да Кфор не би ни био на КиМ да НАТО није извршио противправну агресију на СРЈ 1999. године.

"Наша мисија КФОР игра важну улогу у пружању сигурног и безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову, сходно Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године", поручио је он.

Каже да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у "редовном контакту са председником Вучићем".

"Политички дијалог са различитим саговорницима из Србије једна је од наших главних свакодневних активности у Београду, а огледа се у редовним посетама високих званичника НАТО Србији. Недавни пример су посете заменика помоћника генералног секретара за политичка питања и безбедносну политику Хавијера Коломине и заменице помоћника генералног секретара за операције Бурчу Сан", истакао је Романо.

Када је у питању практична сарадња, Романо је желео да скрене пажњу на, како је рекао, бројне активности у оквиру програма Партнерство за мир, потписаног са Србијом 2006. године.

"На пример, радимо заједно како бисмо били спремнији за суочавање са ванредним ситуацијама попут поплава и шумских пожара. У том погледу нарочито важна је била вежба НАТО за цивилну спремност под именом 'Србија 2018, коју су у Младеновцу заједно организовали и одржали МУП Србије и Евроатлантски центар за координацију одговора на ванредне ситуације НАТО (ЕАДРЦЦ). Том приликом смо много тога научили једни од других кроз веома професионалну размену искустава и најбољих пракси. Ово је највећа вежба коју је ЕАДРЦЦ икад одржао, са око 2.000 учесника из 40 земаља, међу којима су како чланице, тако и партнери НАТО", нагласио је Романо.

Он истиче да НАТО обучава српске војнике за мировне мисије, пружа образовање и обуку официрима и особљу Војске Србије у више видова, између осталог, кроз посете земљама НАТО и њихово учешће у програмима за обуку где размењују искуства и обучавају се заједно с особљем НАТО.

"Они се обучавају, уче и раде заједно како би стекли нове вештине и стручност. Све ове активности помажу Војсци Србије да даље развија своје капацитете и вештине у циљу успешног учешћа у мултинационалним мисијама под окриљем УН и ЕУ, којима Србија већ пружа врло значајан допринос", напоменуо је Романо.

image