Свет

Ратно сироче из Авганистана отето у САД

Амерички маринац Џошуа Маст насилно је присвојио авганистанску девојчицу која је са даљим рођацима пребегла у Америку
Ратно сироче из Авганистана отето у САД© unsplash

Млади авганистански пар доживео је да им САД одузме бебу након што су у ову земљу избегли после америчке евакуације из Авганистана 2021. године, известила је агенција АП.

Млади пар је у рођачким односима са девојчицом - ратним сирочетом које је изгубило родитеље и петоро браће и сестара у вихору америчког двадесетогодишењег рата у Авганистану. Пошто је била извучена из рушевина и имала озбиљне повреде, беба је најпре месецима била стационирана у америчкој војној болници.

Потом је пар са бебом био упућен у САД на "даљи медицински третман", уз помоћ америчког маринца Џошуе Маста. Док се трагало за ближим рођацима овог ратног сирочета, Маст је издејствовао старатељство над дететом кога никако није хтео да се одрекне.

Представљујући спасавање бебе као чин "хришћанске вере", користио је свој статус у Оружаним снагама САД. Апеловао је на високе званичнике Трампове администрације и обратио се судовима у малим градовима за усвајање бебе.

Авганистански пар тужио је Џошуу и његову супругу Стефани Мас и уследила су четири судска поступка.

"Џошуа и Стефани Маст нису урадили ништа осим што су обезбедили да она добије потребну медицинску негу, уз велике личне трошкове и жртву, и обезбедили јој дом пун љубави", правдали су се адвокати Маста.

Ратно сироче је у САД остало одвојено од својих рођака. О судбини овог авганистанског детета сада се расправља у поступку у судници у селу Палмира у Вирџинији и нема изгледа да ће се поступак икад завршити у корист ове авганистанске породице.

После 20 година ратовања и надмудривања са талибанским ратницима, последњи контигент америчких трупа повукао се из Авганистана 30. августа 2021. године. Амерички војници су предали међународни аеродром у Кабулу у руке Талибанима. Они су прогласили Исламски Емират Авганистан, а многи Авганистанци су побегну из земље.

image