Русија

Захарова: Кијев подстиче нападе на УПЦ, Американци се праве глуви

У Украјини се наставља талас репресија над православним свештеницима, који нису само прогањани, већ и брутално злостављани, поручила је портпаролка руског МСП
Захарова: Кијев подстиче нападе на УПЦ, Американци се праве глувиwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да кијевски режим одузима децу од украјинских избеглица без сагласности родитеља. Она је додала да је у Њујорку 5. априла, на иницијативу Русије, одржан неформални састанак Савета безбедности УН на ту тему.

"Локалне власти одузимају децу без сагласности родитеља и уз значајне процедуралне повреде. Нико их никад неће вратити", рекла је Захарова.

Како је Захарова додала, постоји још једна прича, када је у марту 2022. године, 85 деце са сметњама у развоју одведено у Шпанију из интерната на територији ДНР, док је њих 77 накнадно смештено у шпанска склоништа, а њихова судбина је непозната.

"Овакво понашање европских држава је у супротности са хришћанским вредностима и показује потпуну равнодушност према судбини представника најнезаштићеније и најслабије категорије становништва – деце", истакла је.

Наставља се малтретирање православних свештеника

У Украјини се наставља талас репресија над православним свештеницима, који нису само прогањани, већ и брутално злостављани, казала је руска званичница.

"Недавно је на друштвеним мрежама доспео видео на ком се види пребијање епископа Ивано-Франковске и Коломијске епархије Никите. Најгоре је што локалне власти подстичу такво понашање, а органи реда не гоне нападача чије се лице савршено види на снимку. Све ово појачава осећај попустљивости и некажњивости међу украјинским неонацистима", нагласила је.

Она је додала да, нажалост, релевантне међународне организације, укључујући УНЕСКО и ОЕБС, као и чланови светске заједнице, ни на који начин не осуђују злочине над православном црквом.

"Реакција Стејт департмента показала се врхунцем цинизма. Амерички званичници су изјавили да нису чули ништа о прогону православних свештеника и заплени цркава УПЦ. Упркос свим напорима колективног Запада и његових кијевских послушника да по сваку цену нанесу штету Русији, Специјална војна операција ће се наставити све док се у потпуности не заврше задаци денацификације и демилитаризације Украјине, као и отклањања безбедносних претњи које долазе са њене територије", поручила је.

Русија верује да ће Одеса успети да се ослободи угњетавања украјинских неонациста

Русија верује да ће Одеса успети да се ослободи угњетавања украјинских неонациста и постане слободна, изјавила је Захарова.

"Верујемо да ће Одеса поново постати слободан и, како је певао Леонид Утјосов, сунчан град са расцветаним багремом поред Црног мора", навела је.

Захарова је нагласила да је Одеса 10. априла 1944. ослобођена од нацистичких освајача, али се много година касније поново суочила са нацизмом.

"Упркос терору који су покренуле украјинске власти, староседеоци Одесе никада нису заборавили ко их је избавио од куге, веже их сећање на своје ослободиоце – војнике Црвене армије", истакла је.

Најстарији центар руске културе у Европи - Руски дом у Београду 

Захарова се осврнула и на најстарији центар руске културе у Европи - Руски центар за науку и културу у Београду, који је свечано прославио 90 година постојања, рекавши да је Руски дом, који је отворен у априлу 1933. на иницијативу Руског културног комитета и уз подршку краља Александра Другог Карађорђевића, назван по цару Николају Другом, постао центар духовног и културног живота Руса на Балкану, који су изгубили отаџбину као резултат трагичних догађаја 1917.

"Поводом годишњице, Руски дом је отворио изложбу посвећену историји руске емиграције у Краљевини СХС, као и активностима Руског дома у различитим периодима његовог постојања. Експозиција изложбе обухватила је архивску грађу, дигитализована документа, уникатне предмете и уметничка дела из фондова водећих музеја Русије и Србије, из приватних колекција. Архив Србије поклонио је Руском центру за науку и културу књигу за посетиоце, јединствено сведочанство о посети Руском дому истакнутих личности руске емиграције, међу којима је и Фјодор Иванович Шаљапин", казала је Захарова.

Подсетимо, у контексту јубиларног догађаја, познатом српском филмском редитељу Емиру Кустурици уручена је спомен-медаља Министарства културе Руске Федерације "Велики руски писац Фјодор Михајлович Достојевски 1821-2021".

Српски историчар, академик Српске академије наука и уметности, бивши амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић изабран је за страног члана РАН. Пошта Србије издала је пригодно поштанско издање – марку "90 година од оснивања Руског дома у Београду".

Овом догађају присуствовали су амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, шеф Россотрудничества Јевгениј Александрович Примаков, директор Одељења за мултилатералну хуманитарну сарадњу и културне односе Министарства спољних послова Русије Александар Сергејевич Алимов, званичници Русије и Србије, представници руско-српских пословних структура, личности из науке, културе и уметности.

О инциденту на јерменско-азербејџанској граници 

Јуче се десио оружани инцидент на јерменско-азербејџанској граници код насеља Тек, у коме, према доступним информацијама, има мртвих и рањених, подсетила је Захарова.

"Представници Оружаних снага и граничне службе ФСБ Русије који су се налазили у том подручју одмах су контактирали одговорна лица у Јерменији и Азербејџану и предузели мере деескалације", истакла је.

Како је Захарова навела, инцидент још једном потврђује потребу да Баку и Јереван покажу међусобну уздржаност, као и стриктно поштовање свих тачака трилатералних споразума између лидера Русије, Азербејџана и Јерменије.

Подсетимо, крајем септембра 2020. у Нагорно-Карабаху настављене су борбе између Јерменије и Азербејџана. Баку и Јереван међусобно су се оптуживали за избијање сукоба. Стране су неколико пута покушавале да постигну примирје, које је успешно постигнуто 10. новембра 2020.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су тада заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.

Августа прошле године поново је дошло до ескалације. Министарство одбране Русије саопштило је да су азербејџанске оружане снаге прекршиле примирје у зони сукоба, у области висоравни Сарибаба.

image