Свет

Висока званичница Светске здравствене организације у Сирији оптужена за корупцију

Шефица сиријске канцеларије СЗО проневерила милионе долара
Висока званичница Светске здравствене организације у Сирији оптужена за корупцијуAP © Tanjug/AP Photo

Шефица канцелрије Светске здравствене организације (СЗО) у Сирији, др Акјемал Магтимова на мети је "једне од највећих интерних истрага" у историји ове агенције Уједињених нација.

Како сазнаје агенција Асошијејтед прес (АП), Туркменистанка је оптужена за злоупотребу фондова, проневеру милиона долара, куповину скупих компјутера, златног накита и аутомобила сиријским званичницима и фриволан однос према епидемији ковида који је покосио земљу.

Истрага, једна од највећих у УН-овој агенцији, уследила је после жалби десетине чланова особља. Магтимова је наводно користила СЗО фондове да купује скупе поклоне представницима сиријског Министарства здравља и другим званичницима.

Од доласка у Дамаск 2020. године, живела је у луксузном апартану хотела "Фор сизонс" је ноћење кошта 450 долара.

У документима у која је АП имао увид, наводи се да је Магтимова терала особље СЗО да потписује уговоре са високим званичницима сиријске владе, укључујући споразум вредан више милиона долара са транспортном компанијом са којом наводно има личне везе.

Оптужена је и да је константно је непрописно трошила фондове и донације, укључујући куповину лека за 20.000 долара у кешу а да то нису тражиле сиријске власти.

Бројни службеници СЗО у Сирији рекли су истражитељима агенције да Магтимова није схватила озбиљност пандемије у Сирији и да је угрозила животе милиона.

"Током ковида-19, ситуација у Сирији је била жалосна“, рекао је један бивши службеник СЗО.

Међутим, СЗО није пружала адекватну помоћ Сиријцима. Медицински материјал је "обично био фокусиран само на Дамаск, а не покривајући друга подручја у Сирији", где је постојала акутна несташица лекова и опреме.

Магтимова, која је раније била представник СЗО у Оману и координатор у Јемену, одбила је да одговори на оптужбе рекавши да јој је "забрањено" да говори о томе "због обавеза које има као члан особља СЗО".

image