Свет

Шири се простор евроазијске економије

На састанку чланица Евроазијске економске уније договорено је да се сви ресурси искористе за јачање сарадње
Шири се простор евроазијске економијеwww.globallookpress.com

У Јеревану данас је одржана седница Евроазијског међувладиног савета, где су се шефови кабинета земаља чланица Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) састали са председником Јерменије Вахагном Хачатурјаном. 

На састанку су присуствовали премијер Руске Федерације Михаил Мишустин, премијер Републике Белорусије Роман Головченко, премијер Републике Казахстан Алихан Смаилов, председник Кабинета министара Републике Киргизије Акилбек Жапаров и председник Управног одбора Евроазијске економске комисије Михаил Мјасникович.

Током састанака у ужем и проширеном формату разматране су тачке дневног реда које се односе на развој интеграционих процеса на евроазијском простору.

Председник Јерменије изразио је наду да ће након састанка Евроазијског међувладиног савета, стране моћи да "уз пуно поштовање и водећи рачуна о заједничким интересима, направе још један самоуверен корак напред на путу даљег развоја евроазијског економског простора".

"Земље чланице Евроазијске економске уније  треба да искористе све ресурсе за јачање сарадње, координације и ефективне примене донетих одлука", изјавио је он.

Хачатурјан је изразио увереност да "само заједничким напорима може да се иде напред, стварајући нове могућности за побољшање квалитета живота и повећање благостања народа њихових земаља".

 "Сматрам да је важно да истакнем да у садашњим условима када се наши народи суочавају са новим глобалним изазовима, потребно је да се искористе сва расположива средства и ресурси за јачање сарадње, координације и ефективне имплементације донетих одлука", закључио је јерменски председник.

Премијер Русије Михаил Мишустин је поручио да се на "основу консензуса, уз поштовање свих гледишта, пре свега земаља чланица ЕАЕУ, наставља изградња хармоничног система сарадње у свим областима деловања Уније". 

Према речима шефа руске владе, обим трговине између држава чланица у протеклој години достигао је историјски максимум за све време постојања асоцијације – премашио је 73 милијарде долара, што је скоро 33 одсто више него 2020. године.

"Ако говоримо о прехрамбеним производима, о пољопривредним сировинама, онда је овде раст био око 21 одсто. Физички обим међусобних испорука повећан је за 11 одсто. Руска рубља је остала главна валута за обрачун и коришћена је за 72 одсто плаћања", нагласио је  Мишустин.

Он је такође истакао да су "непријатељски поступци западних земаља, пут који су одабрали за санкције, притисци и политичке уцене неприхватљиви за савремене међународне односе".

"Свесни смо да се таква политика неће променити преко ноћи и морамо да припремимо одлуке из стратешке перспективе", оценио је Мишустин.

Председник руске владе је подсетио на речи руског председника Владимира Путина да се "заједничке активности земаља ЕАЕУ граде плански и на систематској основи".

"Управо овакав приступ и ефикасна примена хитних антикризних мера омогућили су да се наше привреде прилагоде екстерним шоковима, пре свега, мислим на поремећај транспортних и логистичких ланаца и промене у извозно-увозним токовима", објаснио је Мишустин.

Посебна пажња била је посвећена дигиталној агенди, посебно перспективама развоја и унапређења информационог система Уније, развоју јединственог аналитичког система за управљање електронском трговином робом. Разговарало се и о процесу припреме споразума о формирању заједничког тржишта гаса, као и тржишта нафте и нафтних деривата. Као резултат тога, планирано је потписивање одлука о даљем развоју евроазијске економске интеграције.

image