Свет

Јавни дуг Велике Британије највећи у последњих 60 година

Економске мере одлазеће премијерке Лиз Трас отежале враћање британског дуга
Јавни дуг Велике Британије највећи у последњих 60 годинаwww.globallookpress.com © Alberto Pezzali

Јавну дуг Велике Британије достигао је највеће вредности у последњих 60 година а малопродаја је у паду у тренутку док ова острвска земља очекује трећег премијера у исто толико месеци, што ће бити његов први задатак са којим ће морати да се избори по преузимању дужности.

Јавни дуг достигао је ниво од чак 98 одсто БДП-а у септембру, што је највећа стопа још од 1963. када је Британија и даље отплаћивала дуг из Другог светског рата, а растућа инфлација повећала каматне стопе на дуговања која држава мора да измири, речено је у Канцеларији за националне статистике, преноси АП.

Осећај економске нестабилности у овој земљи илуструје и податак да је малопродаја пала други месец за редом и сада је 1,3 одсто мања него пре почетка пандемије ковида 19.

Британија се налази у процесу избора трећег премијера у последња три месеца, након што је актуелна премијерка Лиз Трас јуче поднела оставку на ту функцију након само 45 дана.

Први задатак новог премијера биће да покуша да поврати поверење тржишта и стабилизује економске прилике на острву након што је најављени (и у међувремену повучени) предлог мини-буџета уплашио инвеститоре, оборио вредност фунте и приморао Централну банку Енглеске да интервенише.

Нови министар финансија Џереми Хант, који је на тој функцији недавно заменио Квасија Квартенга, одустао је од готово свих реформи свог претходника и обећао да ће јавни дуг као проценат БДП-а почети да пада у наредних неколико година, пренео је АП.

Потези који ће Хант и његов нови шеф буду вукли биће под будним оком како стручне јавности тако и британских гласача.

Влада је већ обећала да ће потрошити око 60 милијарди фунти како би ублажила ефекте високих цена енергената за домове и предузећа, а позиви на повећање социјалних давања све су гласнија, објавила је америчка агенција.

Незапамћен пораст цена намирница довео је и до осетног пада у малопродајном сектору. Најнаглашенији је пад продаје у супермаркетима, који је достигао чак 1,8 одсто у септембру, пише у истраживању Канцеларије за националне статистике.

"Последњих месеци супермаркети наглашавају да примећују пад количине продате робе због раста цена хране", истакли су у овој канцеларији.

Стопа инфлације малопродајних цена достигао је 12,6 одсто у септембру, у поређењу са 4,9 одсто у истом месецу прошле године.

Задуживање владе у септембру достигло је чак 20 милијарди фунти, што је око 2,2 милијарде више у односу на исти месец прошле године и око пет милијарди више од процена независне Канцеларије за буџетску одговорност објављених у марту ове године.

Хант је најавио да ће влада морати да повећа порезе и смањи трошкове како би повратила поверење у јавне финансије, али је одбио да прецизира на чему ће се тачно штедети пре него што буде изложио свој економски план парламенту 31. октобра.

image