Србија и Балкан

Пленковић: Одлука о обуци украјинских војника већ донета, Милановић да објасни зашто је против

Сукоб хрватског премијера и председника ушао је у нову рунду, овога пута због обуке украјинских војника у Хрватској
Пленковић: Одлука о обуци украјинских војника већ донета, Милановић да објасни зашто је противwww.globallookpress.com © © IMAGO/Bernd Elmenthaler

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас у Бриселу да је одлука о обуци украјинских војника у Хрватској донета, а да ће председник Зоран Милановић, како каже, морати да објасни зашто је против.

"Одлука је донета. Буџет мисије је око 100 милиона евра. Реч је о обуци, тренингу, не значи да ће доћи 100.000 војника па онда ићи у Украјину. Ту нема ништа посебно. Хрватска може понудити нека своја специфична знања у томе. То су циљани доприноси широј мисији", рекао је Пленковић на крају другог дана самита ЕУ у Бриселу.

Милановић се раније жестоко успротивио овој одлуци, поручивши да док је он врховни командант, украјински војници се неће обучавати у Хрватској и да би то значило довођење рата у Хрватску.

На питање о финансијској помоћи Украјини из Хрватске, Пленковић каже да је идеја да се прикупи новац из више извора, организација, држава и да се омогући Украјини ликвидност која јој недостаје.

"Део средстава повући ће се из ЕУ фондова", рекао је Пленковић, преноси је Танјуг.

Главне теме самита ЕУ у Бриселу биле су енергетика и Украјина, а Пленковић је изразио наду да цене гаса "неће одлетети у небо".

"Смањење цена гаса, сигурна снабдевеност и смањена потражња - то су главни циљеви. Захваљујући механизму који смо сад направили, доћи ћемо до тога да цене гаса не одлете у небо. Заједничком платформом ће се набављати гас. Дугорочни циљ је транзиција на обновљиве енергије".

Што се Украјине тиче, додао је, ту нема расправе, јер сви отприлике мисле исто.

"Хрватска није неутрална, него је чланица ЕУ и НАТО-а и заузела је став солидарности с Украјином. Објаснили смо политику, нема изненађења", поручио је Пленковић.

image