Свет

Си Ђинпинг: "Кина је потребна свету, али и свет Кини"

Си Ђинпингу потврђен трећи, историјски мандат на функцији генералног секретара Комунистичке партије Кине
Си Ђинпинг: "Кина је потребна свету, али и свет Кини"www.globallookpress.com © © Ju Peng

Си Ђинпинг изабран je за генералног секретара 20. Централног комитета Комунистичке партије Кине (ЦK КПК), а после најаве његовог трећег, историјског мандата, Ђинпинг је медијима представио нови тим руководства, рекавши да су "сви већ добро позната лица".

Чланови Сталног комитета Политбироа ЦК КПК изабрани на седници су Си Ђинпинг, Ли Ћанг, Џао Леђи, Ванг Хунинг, Чаи Ћи, Динг Суисијанг и Саи Ћи.

Ли Ћанг био је партијски лидер у Шангају, Чаи Ћи секретар партије у Пекингу, а Саи Ћи секретар партије у Гуангдонгу. Џао и Ванг су били чланови Сталног комитета и у претходном сазиву, док је Динг био директор Генералне канцеларије ЦК КПК од 2017. 

Аналитичари кажу да је ново централно руководство Партије са снажним вођством, показало чврсто јединство, што је кључна предност и елемент од суштинског значаја за Партију, како би могла да изађе на крај са сложеним изазовима и оствари нове велике подухвате у будућности, као и да се заједнички одупре "опасним олујама" у турбулентим околностима, пише кинески "Глобал тајмс".

Остајемо на путу реформи

По завршетку пленарне седнице, Си је на конференцији за штампу поручио да ће Кина широм отворити своја врата остатку света. 

"Бићемо непоколебљиви у даљим реформама, као и у тежњи за висококвалитетним развојем", рекао је Си, напомињући да ће просперитетна Кина створити много више прилика за остатак света.

Као што Кина не може да се развија изоловано од света, тако је и свету потребна Кина да би се развијао, рекао је Си. Кроз више од 40 година реформи и отварања, Кина је успела да оствари двоструко чудо - брз економски раст и дугорочну друштвену стабилност, додао је он.

Кинески аналитичари кажу да то показује да је одлучност и КПК и кинеског народа да наставе путем реформи остала непромењена, што улива поверење не само за економски развој Кине, већ и за остатак света који је на турбулентном путу опоравка, наводи "Глобал тајмс".

Кинеска економија има велику отпорност и потенцијал, рекао је Си и нагласио да се њени јаки темељи неће променити.

Заједничке вредности човечанства

Си је, такође, истакао и посвећеност Кине изградњи људске заједнице са заједничком будућношћу.

"Радићемо са народима свих других земаља како бисмо заговарали заједничке вредности човечанства као што су мир, развој, правичност, правда, демократија и слобода да бисмо очували глобални мир и промовисали глобални развој", рекао је Си. 

Овиме се додатно наглашавају кључне идеје кинеске дипломатије још од 18. Националног конгреса КПК пре 10 година, стављајући стабилност и континуитет спољне политике у први план, чиме се прави оштра разлика у односу на неке земље које истичу сопствену безбедност и интересе, формирањем малих блокова, рекао је за "Глобал тајмс" аналитичар на Кинеском институту за међународне студије.

"То показује да наша дипломатија није заснована на себичности и да је идеја о људској заједници са заједничком будућношћу победничка и да ће добити већу подршку међународне заједнице, посебно земаља у развоју", додаје он. 

Концепт "заједничких вредности човечанства" који представља КПК веома се разликује од "универзалних вредности" које промовише Запад, кажу стручњаци.

На основу разарања и хаоса у незападном свету који су изазвале велике западне силе, ове такозване "универзалне вредности" заправо служе као изговор за хегемонију, малтретирање, мешање у унутрашње ствари и нападе на друге нације.

"Универзалне вредности" заправо деле свет уместо да га уједињују, пошто Запад, посебно САД, користе ове концепте да би стварали "непријатеље и конкуренте" и тако ујединили своје савезнике и следбенике, упркос томе што су се у многим случајевима понашали лицемерно и користили двоструке стандарде.

С друге стране, концепт КПК "заједничке вредности човечанства" је инклузиван и има за циљ да уједини све чланове међународне заједнице и све цивилизације, што укључује и западни свет, а Кина ће се под вођством КПК увек супротстављати и борити против хегемоније која прети светском миру, оцењују аналитичари. 

Чувајте Партију непобедивом

"Партија може постати непобедива само ако остане посвећена самореформисању, иако је имала славну прошлост", рекао је Си  и позвао чланове партије да остану приправни и трезвени пред новим изазовима.

Директор Института политичких наука Кинеске академије друштвених наука рекао је за "Глобал тајмс" да у моменту "суочавања са све сложенијим међународним окружењем, посебно када западни политички системи пропадају и многе западне земље више нису у стању да бирају праве лидере, КПК наглашава снажно вођство, показујући своју способност да се организује, уједини и дела."

Политички ауторитет, доследност и сигурност вођства важни су за једну велику силу како би изашла на крај са кризом у оваквом свету, истичу стручњаци и додају да КПК пружа Кини кључне предности како би победила у конфронтацији наметнутој од стране неколико земаља.



image