Спорт

Мароко – огроман таленат и импресивне квалификације као звезде водиље у Катару

Група Ф на Мундијалу у Катару биће једна од најзанимљивијих за гледање, просто из разлога јер су све четири селекције довољно квалитетне да међусобно парирају и победе остале ривале.
Мароко – огроман таленат и импресивне квалификације као звезде водиље у КатаруGettyimages.ru © Richard Heathcote

Репрезентација Марока уписаће шести наступ на Светским првенствима, а на предстојећем ће покушати да пре свега поново партије са прошлог, али и пробају да оду корак даље.

Када се прича о потенцијалним изненађењима на Светском првенству у Катару, ретко коме на памет пада селекција Марока.

Ипак, фудбалска репрезентација ове земље не сме се сматрати некаквим тоталним аутсајдером, већ врло лако може откинути бодове, на папиру много јачима од себе.

На месту селектора је Валид Реграгуи, који је заменио Вахида Халилхоџића у августу ове године, па ће имати огроман притисак да наследи човека који је ову селекцију одвео у Катар.

Такође, изазов ће представљати и веома квалитетни противници, пошто ће Мароко у групи Ф на Светском првенству копља укрстити са Белгијом, Хрватском и Канадом.

Историја

Мароко ће у Катару уписати шести наступ на светским првенствима. Први пут су се пласирали 1970. године, када су остварили један бод и учешће завршили у групној фази.

Највећи успех остварили су 1986. године на турниру у Мексику, када су били једно од најпријатнијих изненађења, пошто су у групи били испред Енглеске, Пољске и Португалије.

Ипак, у осмини финала, превелик залогај била је Западна Немачка, која их је савладала са скромних 1:0 и то голом Лотара Матеуса у 88. минуту сусрета.

Мароко је имао сушни период од четири Светска првенства која су пропустили (2002, 2006, 2010. и 2014.).

Ипак, вратили су се са стилом и на Мундијалу у Русији успели да парирају гигантима. Почели су турнир разочаравајућим поразом од Ирана, примивши гол у 95. минуту.

То их није обесхрабрило, па су у наредна два меча помрсили рачуне великој Шпанији. Од Португалије су изгубили минималним резултатом, док су са "црвеном фуријом" одиграли нерешено 2:2.

Пут до Катара

Мароко је одиграо одличне квалификације за Светско првенство и пружао партије које им могу служити као звезда водиља, како би требало да играју у Катару.

У другој фази афричких квалификација, уписали су свих шест победа, уз гол разлику 20:1.

Уследила је трећа фаза, у којој су се састали са селекцијом ДР Конга, коју су у двомечу надиграли са 5:2 и тако изборили карту за највећи турнир.

Највеће звезде

За ову селекцију игра неколико играча који бране боје најбољих клубова на свету.

Ашраф Хакими свакако је један од њих, а поред тога што је члан ПСЖ-а, Хакими је можда и најбољи играч на позицији десног бека у читавом свету фудбала.

Несрећа по Мароко је што им још један врхунски фудбалер игра на тој позицији, па ће морати формацију и састав да кроје мало другачије.

У питању је Нусер Мазрауи, дете Ајакса и однедавно члан минхенског Бајерна.

Ова репрезентација пребогата је талентом и у нападу, где ће се за место у стартних 11 и позиције за голове борити: Хаким Зијех (Челси), Јусуф Ен Несири (Севиља), Ез Абде (Осасуна/Барселона), Мунир ел Хадади (Хетафе, некада члан Барсе и Севиље).

image