Свет

Руска нафта може да тече и после 5. децембра

Званичан став Москве је да Русија неће испоручивати нафту и другу робу под условима ограничења цена
Руска нафта може да тече и после 5. децембраNone © Tanjug/AP Photo/Michel Spingler

Русија ће моћи да испоручује нафту својим купцима и након што Група седам водећих светских економија (Г7) уведе механизам за ограничење извозних цена руске нафте до 5. децембра, пише "Ројтерс".

Министри финансија Г7 - САД, Канада, Француска, Немачка, Италија, Велика Британија и Јапан, сложиле су се прошлог месеца да наметну горњу границу цена руске нафте у циљу смањења прихода Москви. Међутим, ограничење цене још није одлучено. Банкарским, осигуравајућим и шпедитерским фирмама такође ће бити забрањено да пружају услуге руским компанијама које продају нафту по цени изнад утврђене границе.

Крајњи рок ЕУ за забрану увоза руске сирове нафте је 5. децембар. Међутим, према речима представника Министарства финансија Сједињених Америчких Држава, могло би да се настави извоз између 80 и 90 одсто руске нафте.

Поред сопствених танкера, Русија би могла да запосли и кинеске и индијске бродове, а трговци нафтом и осигуравајућа друштва долазиће са Блиског истока и Азије, напомиње "Ројтерс".

Према америчкој Управи за енергетске информације, Русија је трећи највећи светски произвођач нафте и гранична цена би наводно могла да буде 60 долара по барелу, за разлику од тренутне цене која износи око 90 долара.

Званичан став Москве је да Русија неће испоручивати нафту и другу робу под условима ограничења цена, нити уколико сматра да су услови трговине неисплативи.

Шеф "Гаспрома" Алексеј Милер изјавио је да је наметање горње границе цене нафте од стране Запада једнострана акција која крши уговор.

"Ова чињеница доводи до прекида испоруке енергије. Увођење горње границе цена нафте од стране западних земаља довешће до престанка испорука из Русије", рекао је Милер. Он је напоменуо да до престанка испорука може доћи и због тога што је увођење плафона цена кршење уговорних обавеза.

 

 

 

 

 

image